Σοβαρά τα προβλήματα στην Πολεοδομία Ιωαννίνων

on .

KATSIKA DHMARXEIO PROHN

• Τις σοβαρές δυσλειτουργίες του πολεοδομικού γραφείου Ιωαννίνων επισημαίνει η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών του ΤΕΕ Ηπείρου, αναδεικνύοντας κυρίως την υποστελέχωση της Δ/νσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών και ειδικότερα το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, το οποίο στελεχώνεται από τρεις μόνο υπαλλήλους!
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΚΜ (την υπογράφει ο επικεφαλής της πολιτ. μηχανικός Ι. Τσίγκρος) στρέφεται τόσο κατά της Διοίκησης του ΤΕΕ, η οποία – όπως υποστηρίζει – δεν συμμετέχει στις προσπάθειες επίλυσης, όσο και κατά της Δημοτ. Αρχής Ιωαννίνων, η οποία δεν βρίσκει λύσεις.
Μείζον πρόβλημα
Όπως προαναφέρθηκε η υποστελέχωση αποτελεί σήμερα το μείζον πρόβλημα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών εάν και θα έπρεπε, δεν στελεχώνεται από υπαλληλικό προσωπικό, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα μηχανικού, για την κάλυψη των πολεοδομικών αναγκών (έλεγχο οικοδομικών αδειών, έλεγχο έγκρισης – άδειας δόμησης, έλεγχο Ε.Ε.Μ.Κ., παρατάσεις αδειών, χορήγηση ειδικών εγκρίσεων (πτηνοκτηνοτροφικών στεγάστρων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας) κ.λ.π. πλήθους εργασιών), που αφορά όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων πλην του Δήμου Κόνιτσας. «Πλέον το πρόβλημα λειτουργίας της υπηρεσίας έχει ξεπεράσει τα όρια δυσλειτουργίας και ανάγεται σε μείζον ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες παντού, και αναφερόμαστε πλέον και σε κυβερνητικές ευθύνες, που οδηγούν στην υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με άλλες που τις διογκώνουν, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων.
Άλλα προβλήματα
Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών στην ανακοίνωσή της αναφέρεται και σε ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς σε σχέση με το πολεοδομικό γραφείο.
Το θέμα της μεταστέγασης στον Κατσικά, όπως αναφέρει, τείνει να μονιμοποιηθεί. «Ο κύριος όγκος των εργασιών των συναδέλφων αφορούν κυρίως τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενεργειακά πιστοποιητικά και άδειες αλλαγής χρήσης, που απαιτούν την καθημερινή πρόσβαση των συναδέλφων στο Πολεοδομικό γραφείο», επισημαίνει.
Κατά την ΔΚΜ ακόμη πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη ενός ψηφιοποιημένου αρχείου και η δυνατότητα επικοινωνίας με mail, όπως και η ύπαρξη σκάνερ «έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι συνάδελφοι να εξυπηρετούνται άμεσα με την αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων».
Ο Θ. Μπέγκας
Ας σημειωθεί ότι με αφορμή διαμαρτυρία της Ένωσης των Μηχανικών του Δημοσίου για τη λειτουργία της Πολεοδομίας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε κατά το προχθεσινοβραδινό Δημοτ. Συμβούλιο στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση της Υπηρεσίας με τη μεταφορά της στον Κατσικά, στις ελλείψεις προσωπικού, καθώς  και στην «υφαρπαγή» μηχανικών από άλλες υπηρεσίες.
«Οι συνάδελφοί μου μηχανικοί μάλλον απευθύνονται σε λάθος φορέα», είπε ο Θ. Μπέγκας για να προσθέσει ότι του ενός κακού, της απομάκρυνσης δηλαδή σχεδόν του 50% του τεχνικού προσωπικού της πολεοδομίας στην οποία αναφέρεται και η ΕΜΔΥΔΑΣ, μύρια έπονται.
Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι από το 2014 πολλά τεχνικά στελέχη της Πολεοδομίας κάνοντας χρήση ενός νόμου που τους επέτρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, σε Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δήμου, έφυγαν από την Πολεοδομία με αποτέλεσμα να απογυμνωθεί. «Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το ζήτημα. Αλληλογραφήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγήσαμε τους κινδύνους αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Μπέγκας.