Έτοιμος μέσα σε πέντε μήνες πρέπει να είναι ο Σ.Μ.Α. Ζίτσας

on .

SMA SKOYPIDIA

• Έως τις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε πέντε μήνες από τώρα, θα πρέπει να είναι έτοιμος ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Δήμο Ζίτσας, σύμφωνα με την σύμβαση κατασκευής που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.  
Έτσι ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σ.Μ.Α. στην Ήπειρο, με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 349.500 ευρώ.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη πως όταν οι δύο Βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια-Δήμος) συνεργάζονται παράγεται έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο
Το έργο αφορά την κατασκευή σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) σε δημοτική έκταση 5873,00 m2 στη θέση «Ζωνδήλα» της Τ.Κ. Ζωοδόχου του Δήμου Ζίτσας, και σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, περιλαμβάνει την κατασκευή:
- των έργων υποδομής (πύλη εισόδου-εξόδου - περίφραξη Σ.Μ.Α., σηπτική δεξαμενή, δεξαμενές ύδρευσης-άρδευσης-πυρόσβεσης, χώρος στάθμευσης Ι.Χ., πλάτωμα ελιγμών οχήματος ΣΜΑ - απορριμματοφόρων οχημάτων, αντιπυρική ζώνη),
- των εξωτερικών Η/Μ δικτύων (δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οδοφωτισμού και φωτισμού εξωτερικών εγκαταστάσεων κλπ),
- των έργων διαχείρισης ομβρίων,
- των έργων πρασίνου και άρδευσης,
- των έργων οδοποιίας και
- των έργων περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου.
Και χώρος Α.Ε.Κ.Κ.
Παράλληλα, ο Δήμος Ζίτσας, ένα βήμα μπροστά σε σχέση με άλλους Ο.Τ.Α. της Ηπείρου  και στο πλαίσιο της εφαρμογής  του Περιφερειακού και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προχωρά με γοργούς ρυθμούς δράσεις και έργα που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε ομόφωνα τη διενέργεια δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Ζωοδόχου για τη δημιουργία «Κέντρου Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε. Κ.Κ.)»   
«Στο Δήμο Ζίτσας προχωράμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση  όσων είχαμε σχεδιάσει και εγκρίνει προ διετίας στο  Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχοντας ως μοναδικό στόχο  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και αντικειμένων. Ανακύκλωση, Σ.Μ.Α., Πράσινο Σημείο, Α.Ε.Κ.Κ. είναι δράσεις και έργα  που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ευχαριστώντας όλους όσοι συνδράμουν  (Περιφέρεια, υπηρεσιακά στελέχη και συνεργάτες του Δήμου), στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.