Και το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου σε Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα

on .

GEOPARKO BIKOY AOOY

• Ξεχωριστή σημασία για την Ήπειρο έχει το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, με τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία και την μοναδική βιοποικιλότητα, το οποίο συγκαταλέγεται μαζί με άλλα τέσσερα ελληνικά στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων.
Με την συμμετοχή του Δημάρχου Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα το 1o Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco Ελλάδας και Κύπρου, από το οποίο προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Το σύνολο των εισηγητών, παρατηρητών και εκπροσώπων των Υπουργείων που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια και τη σημαντική επιτυχία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη γεωδιατήρηση, εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη και την επιθυμία για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων συνεργειών και δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ινστιτούτα, υπηρεσίες, αρχές και βέβαια τις τοπικές κοινωνίες.
Συντονισμός προσπαθειών
Ωστόσο στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι παρά την τεράστια πρόοδο, την καινοτομία και τη δυναμική που περικλείουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, το θέμα της γεωδιατήρησης στη χώρα μας χρειάζεται ακόμα περισσότερα βήματα και προσπάθειες κυρίως στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, της θεσμικής αναγνώρισης των σημαντικότερων γεωτόπων, της θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών, το συντονισμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της ουσιαστικής στήριξης των Ελληνικών Γεωπάρκων και των φορέων διαχείρισής τους.
Χρήσιμη ενδεχομένως μπορεί να είναι η εμπειρία της Κύπρου όπου πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έχει συμβάλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και διατήρηση πάνω από 100 σημαντικών γεωλογικών θέσεων. Αναγνωρίστηκε επίσης το μεγάλο κενό που υφίσταται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο στις διαδικασίες της τυπικές εκπαίδευσης και της απουσίας ή και σωστής διδασκαλίας μαθημάτων σχετικών με τη γεωλογική κληρονομιά, τη γεωποικιλότητα και τους γεωλογικούς κινδύνους (σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, ηφαιστειότητα).
***
Σε ότι αφορά το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα βουνά της Βόρειας Πίνδου: Σμόλικας, Τύμφη και Τραπεζίτσα μαζί με τμήματα του Γράμμου και της Νεμέρτσικας, καθώς και τα ποτάμια Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος.
Μάλιστα, πρόσφατα η Περιφέρεια σε συνεργασία με την «Ήπειρος Α.Ε.»  εξέδωσε οδηγό του Επισκέπτη του Γεωπάρκου Βίκου Αώου.
O οδηγός προορίζεται για τους επισκέπτες και περιλαμβάνει πληροφορίες για το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου (βιοποικιλότητα, γεωλογική εξέλιξη, υδρογεωλογικές συνθήκες, γεώτοποι), καθώς και για γεωδιαδρομές.