Μάθημα… εθελοντισμού για 350 μαθητές στα Γιάννενα!

on .

NOIAZOMAI KAI DRO

• Η παιδεία και ιδίως η καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης στους πολίτες από μικρή ηλικία, με στόχο τη μετατροπή τους σε άτομα ενεργά και ευαισθητοποιημένα σχετικά με την προστασία του αστικού περιβάλλοντος είναι η μόνη απάντηση στην όλο και πιο έντονη αισθητική υποβάθμιση μεγάλων πόλεων όπως τα Γιάννενα.
Από αυτή τη σκοπιά δράσεις με εκπαιδευτικό και εθελοντικό χαρακτήρα όπως το «Νοιάζομαι και Δρω» που υλοποιείται σήμερα και στην πόλη μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σ’ αυτήν θα συμμετέχουν μαθητές από 19 σχολεία απ’ όλο το Νομό Ιωαννίνων!
Για κοινωνική συνείδηση…
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λαμβάνει χώρα στα Γιάννενα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο είναι μία ολοκληρωμένη δράση, εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας που υλοποιείται υπό το γενικό συντονισμό του Μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός» και του Ιδρύματος Λαμπράκη. Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον».
Πάνω από 350 μαθητές
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ένα δίκτυο περισσότερων από 250 σχολείων σε όλη την Ελλάδα τα οποία συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές. Αν και στο Νομό μας αναλογούν πληθυσμιακά τρία σχολεία, η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος τις προηγούμενες χρονιές, έχει επιτρέψει την συμμετοχή τελικά 19 σχολείων!
Σήμερα, λοιπόν, περισσότεροι από 350 μαθητές συνολικά, 50 εκπαιδευτικοί και πάνω από 50 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη δράση με τίτλο «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν… θησαυρός», η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί ως καλή πρακτική, υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες, σε σχετικά πανελλήνιας εμβέλειας συνέδρια στην Αθήνα.
Δράσεις σε τρία σημεία
Οι δραστηριότητες του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» θα εξελιχθούν σήμερα από τις 9.15 π.μ. έως τη 1 μ.μ. σε τρία σημεία της πόλης. Συγκεκριμένα, στο κέντρο των Ιωαννίνων με την υποστήριξη της Τροχαίας Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, στην Ακρόπολη του Κάστρου υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στους χώρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προέκυψαν μετά από πολύμηνη συνεργασία με τους φορείς: Anima, Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Europe Direct, Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Τούνελ της σιωπής», Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Κιβωτό του Κόσμου, Paguristas, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών, Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και Χ.Ε.Ν.
Τα 19 σχολεία
Οι συμμετέχοντες μαθητές προέρχονται από τα εξής σχολεία: Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 5ο Νηπιαγωγείο, 9ο Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, 2ο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, 6θεσιο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, Ολιγοθέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κληματιάς, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γενικό Λύκειο Ελεούσας, 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και Κιβωτό του Κόσμου και ΕΛΕΠΑΠ.
* * *
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.noiazomaikai drw.gr.