1.100 προσλήψεις - ανάσα στους Δήμους της Ηπείρου

on .

DHMARXEIO IOANNINON1

• Ανάσα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, έστω και προσωρινή, αναμένεται να δώσουν οι προσλήψεις ανέργων σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.
Οι ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των Δήμων σε προσωπικό είναι μεγάλες και η πρόσληψη συμβασιούχων με διάρκεια οκτώ μήνες θα βοηθήσει στην ενίσχυσή τους, ειδικά σε τομείς ευαίσθητους όπως είναι αυτοί της καθαριότητας και του πρασίνου.
Στην Ήπειρο θα προκηρυχθούν 1.100 θέσεις από τις συνολικά 25.000  που  θα  «ανοίξουν» σε όλη τη χώρα. Από αυτές στους οκτώ Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων θα προσληφθούν 725 οκταμηνίτες, με τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 450 άτομα, να κατευθύνονται στον Δήμο Ιωαννιτών. Στο Δήμο Ζίτσας θα προσληφθούν 65 άτομα, στον Δήμο Δωδώνης 50 άτομα, στους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου από 40, σε Μέτσοβο και Βόρεια Τζουμέρκα από 30 και στον Δήμο Ζαγορίου 20 συμβασιούχοι.
Στους Δήμους της Π.Ε. Άρτας θα προσληφθούν 95 άνεργοι του ΟΑΕΔ, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 170 και στην Π.Ε. Πρέβεζας 110 άτομα.
Έρχεται η προκήρυξη
Συνολικά 274 Δήμοι της χώρας θα ενισχυθούν με ανέργους του ΟΑΕΔ για ένα οκτάμηνο. Σύμφωνα με το «Aftodioikisi.gr», η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και εντός του Μαΐου, κάτι που επιθυμούν διακαώς και οι Δήμοι.
Εξάλλου, την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών έναρξης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς πλησιάζει η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, ζητά και η ΚΕΔΕ.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα προσληφθούν με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά. Ωστόσο, μένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μια προκηρύξεις, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων και να μην μένουν κενές θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες των Δήμων.
Στο φετινό κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό ωφελουμένων, περίπου κατά 3,1%, σε σχέση με πέρυσι. Αίτημα των Δήμων που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει γίνει αποδεκτό από το υπουργείο Εργασίας, είναι να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων.
Οι ειδικότητες
Οι ειδικότητες που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι οι εξής: Κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, κτηνίατροι, βιβλιοθηκονόμοι, οικοδόμοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δημοσιογράφοι, βρεφοκόμοι, τοπογράφοι, τραπεζοκόμοι, χειριστές Η/Υ, ψυκτικοί, λογοθεραπευτές, ελαιοχρωματιστές, νηπιαγωγοί, γενικών καθηκόντων, εργάτες, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ξεναγοί, κ.α.
Κριτήρια για ανέργους
Οι ωφελούμενοι άεργοι που θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια από τις 25.000 θέσεις εργασίας, απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, η αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω, το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία, ο αριθμός ανήλικων τέκνων, ο αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η εντοπιότητα, αλλά και το αν είναι οι δικαιούχοι ΚΕΑ.
* * *
Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ, ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ.