Πρώτα οι πόροι και μετά η υποχρεωτική εκπαίδευση των τετράχρονων νηπίων!

on .

PAIDIKOS STATHMOS

• Δεν έχει τέλος η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Παιδείας, για την υποχρεωτική εκπαίδευση των τετράχρονων νηπίων.
Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι τελικά η υποχρεωτική φοίτηση από το νέο σχολικό έτος θα ισχύσει σε 184 Δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Υπουργό Κ. Γαβρόγλου, προέκυψαν από τις θετικές εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση των αντίστοιχων τριμερών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι κάθε Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική λίστα του Υπουργείου περιλαμβάνονται και 14 Δήμοι της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα: Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Ζίτσας, Δωδώνης, Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Μετσόβου, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Φιλιατών, Σουλίου, Ζηρού, Πάργας.
Ωστόσο κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης στην εισήγησή του, επεσήμανε ότι «έχουν λάβει τη μορφή επιδημίας» οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η ΚΕΔΕ από Δημάρχους Δήμων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 184 Δήμων που ανήρτησε το Υπουργείο Παιδείας: Είτε ότι δεν μετείχαν ποτέ στη συνεδρίαση της σχετικής Τριμερούς Επιτροπής, είτε ότι ποτέ δεν συναίνεσαν ότι μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου, αφού δεν διαθέτουν τις κτιριακές υποδομές που απαιτούνται για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Νόμου.
Γι’ αυτό και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν με σχετική επιστολή που θα σταλεί σε όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η στάση που τήρησαν κατά τη σχετική συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής.
Τι ζητά η ΚΕΔΕ
Παράλληλα, στην τοποθέτησή του ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ απαιτεί:
- Από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κατασκευή νέων εκπαιδευτικών δομών που θα φιλοξενήσουν τα νήπια, μέσω της ΚΤΥΠ. ΑΕ
- Από τις Περιφέρειες να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να δώσουν στους Δήμους τα κονδύλια που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών.
- Από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι στις νέες δομές θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η σίτιση και αθλητικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και ότι θα λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια.