Στη Βουλή το αλαλούμ με τις αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

on .

APOKENTROMENH

• Για το αλαλούμ που έχει προκληθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, με τις αποφάσεις του Συντονιστή Βασίλη Μιχελάκη για αλλαγές Διευθυντών και Τμηματαρχών, ως επίσης και για μεταθέσεις προϊσταμένων και υπαλλήλων, καλείται να δώσει εξηγήσεις ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς) και Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς).
Συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές, σημειώνουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν κατά παράβαση του Ν. 4369/2016 και του Συντάγματος. Προσθέτουν ότι σε όλες τις αποφάσεις τοποθέτησης από το Συντονιστή, προηγήθηκαν από τη Διοίκηση αντίστοιχες αποφάσεις ανάκλησης προηγούμενης τοποθέτησης, χωρίς να προκύπτει ότι αυτές έπασχαν νομιμότητας. «Αυτό- επισημαίνουν- έχει σαν αποτέλεσμα να στερούνται οι υπάλληλοι, των οποίων οι αποφάσεις ανακαλούνται, τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την προηγούμενη τοποθέτησή τους». Προσθέτουν ακόμη ότι καμία απόφαση δεν αιτιολογήθηκε πλήρως, όπως προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι διοικούμενοι δεν εκλήθησαν σε ακρόαση από τη Διοίκηση προτού εκδοθεί εις βάρος τους κάποια δυσμενή απόφαση, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 20 του  Συντάγματος, αλλά και από την αρχή της χρηστής Διοίκησης», συμπληρώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, που καλούν τον Υπουργό να απαντήσει, για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί ώστε «να θεραπευτούν οι ανωτέρω αποφάσεις του Συντονιστή, οι οποίες φέρεται να ελήφθησαν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας» και για το πώς σκοπεύει να διασφαλίσει «ότι η επιλογή των προϊσταμένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και οι αναπληρώσεις και οι μεταθέσεις τους, θα γίνουν αξιοκρατικά και με αντικειμενικά κριτήρια και όχι αναξιοκρατικά και με κομματική ιδιοτέλεια, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους».