Ερευνητικοί «δίαυλοι» του ΤΕΙ Ηπείρου με το εξωτερικό

on .

TEI ERGO

• Ερευνητικές συνεργασίες με εταιρίες – κολοσσούς του αγροτοδιατροφικού τομέα εγκαινιάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούν τα τμήματα και οι επιστημονικές του ομάδες, γεγονός που συνεπάγεται διεθνή προβολή του ίδιου του ιδρύματος και του τόπου μας γενικότερα, από τις ΗΠΑ ως την Ινδία και από την Ιρλανδία μέχρι την Κίνα!
Πιο πρόσφατη συνεργασία είναι αυτή που αναπτύσσει το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με τη «Lallemand Nutrition», τη μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως στην παραγωγή ζυμών και προβιοτικών. Αφορμή η χρήση ενός νέου προβιοτικού στη διατροφή των πτηνών, ώστε να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην πτηνοτροφία, το οποίο δοκιμάζεται αυτή την περίοδο στο Εργαστήριο Υγείας των ζώων του Τμήματος υπό την επίβλεψη των μελών του.
Επίσκεψη στην Άρτα
Η συνεργασία της εταιρίας «Lallemand Nutrition» και του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων αφορά στη χρήση καινοτόμων και εξειδικευμένων ζυμών και ωφέλιμων βακτηρίων (προβιοτικών) για την υγεία των ζώων, ιδιαίτερα στα πτηνά και στους χοίρους. Στο πλαίσιό της πρόσφατα επισκέφτηκε το ΤΕΙ Ηπείρου και το Εργαστήριο Υγείας των ζώων και Υγιεινής και ποιότητας τροφίμων η διευθύντρια του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας Dr. Vanessa Demey.
Η κ. Demey ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Υγείας των ζώων, παρουσιάστηκαν ερευνητικά έργα του εργαστηρίου και συζητήθηκαν νέες ερευνητικές προτάσεις.
Έπειτα επισκέφτηκε τους πειραματικούς χώρους της πτη­νοτροφικής μονάδας του Κωνσταντίνου Μίχα στους Κωστακιούς Άρτας όπου εκτελείται το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, για να δει τις πειραματικές ομάδες και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, ενώ συζητήθηκαν με τα μέλη του εργαστηρίου, την εταιρία και τους Κων/ νο και Αποστόλη Μίχα ερευνητικά πρωτόκολλα στην κατεύθυνση της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων στον κλάδο της πτηνοτροφίας.
Για τη χοιροτροφία…
Τέλος, η εκπρόσωπος της «Lallemand Nutrition» επισκέφτηκε με τα μέλη του εργαστηρίου την χοιροτροφική μονάδα του κ. Έξαρχου στην Φιλιππιάδα όπου και συζητήθηκε με τους Γιάννη και Νίκο Έξαρχο η ανάπτυξη πιλοτικής ερευνητικής συνεργασίας για τη χρήση αντίστοιχων προϊόντων στην χοιροτροφία για ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών ουσιών, ενώ προτάθηκαν συγκεκριμένες κοινές δράσεις στο πλαίσιο παραγωγής χοιρινού κρέατος ειδικών προδιαγραφών.
Οι ερευνητές
Tο πρότυπο αυτό ερευνητικό έργο εκτελείται υπό την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Γιάννη Σκούφου και Αθηνάς Τζώρα από το ΤΕΙ Ηπείρου και της Κωνσταντίνας Φλώρου και του συνεργάτη του εργαστηρίου και υποψήφιου διδάκτορα Αχιλλέα Καραμούτσιου, καθώς και του εργαστηρίου διατροφής της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με επικεφαλής την καθηγήτρια Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη και τον λέκτορα Ηλία Γιάννενα. Στόχος είναι να ελεγχθεί ένα νέο στέλεχος προβιοτικού για τη χρήση του στα πτηνά και η επίδρασή του στη μικροβιακή χλωρίδα των πτηνών και στο μικροβίωμα του εντέρου, τομείς αιχμής για την παγκόσμια έρευνα.
Στη νέα αυτή συνεργασία συμμετέχουν επίσης πέντε φοιτητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, οι Απόστολος Μπακόλας, Θανάσης Κυραμάρης, Μιλτιάδης Παπαδάτος,  Νίκη Γιουρέλη, Αγγελική Σταύρου και Μιχάλης Σέργης που θα παρουσιάσουν επίσης και τα ερευνητικά αποτελέσματα σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
* * *
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία «Lallemand» παράγει μοναδικούς ζυμομύκητες για τις φυσικές ζυμώσεις που επιτελούνται σε τρόφιμα όπως του ψωμιού, των κρασιών, επώνυμων Γαλλικών οίκων σαμπάνιας, της μπύρας, τυροκομικών προϊόντων, γιαουρτιών, ενώ διαθέτει ειδικά στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων για χρήση από τον άνθρωπο και τα ζώα με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ