Η Χειροτεχνία είχε την τιμητική της σε Ζαγόρι, Μέτσοβο και Γιάννενα

on .

ZAGORI XEIROTEXNIA 1 23 4 18

• Στο προσκήνιο βρέθηκαν και φέτος τα χειροτεχνικά επαγγέλματα του τόπου μας και ο ρόλος τους, τόσο στην απασχόληση και οικονομία, όσο  στον πολιτισμό και την παράδοση, στα πλαίσια του τριήμερου εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας που έγινε με επίκεντρο το Ζαγόρι. Οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη νέα γενιά, ολοκληρώθηκαν με ημερίδα που οργάνωσε το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο στο Μονοδένδρι.  
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη, στα Γιάννινα με τη συμμετοχή πολλών εργαστηρίων και δημιουργών, στο Μέτσοβο με εργαστήρια βαρελοποιίας, ξυλογλυπτικής και φυσικά στο Ζαγόρι με διάφορα εργαστήρια, συνολικά 26 τον αριθμό. Στην φετινή διοργάνωση, όπως και στις δυο πρώτες, συμμετείχε ενεργά το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο παρουσιάστηκε μια ζωντανή εμπειρία από τη γέννηση της ιδέας των κοσμημάτων μέχρι την υλοποίησή τους.
Για πρώτη φορά συμμετείχαν το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους το οποίο άνοιξε για το κοινό μετά από πολύ καιρό, επίσης το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφοτόπου και το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Σκλίβανης όπου ο όρθιος αργαλειός αποτέλεσε το επίκεντρο της τριήμερης δράσης για τις Ημέρες Χειροτεχνίας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου παρουσίασε τα χειροτεχνικά επαγγέλματα της περιοχής και διοργάνωσε παιδικό εργαστήρι με δημιουργίες από μαλλί. Το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ) συμμετείχε με περιήγηση στη διαδραστική αίθουσά του και ζωντανή επίδειξη από τεχνίτες.
Ημερίδα στο Μονοδένδρι
«Υφαίνοντας το μέλλον» ήταν το θέμα της ημερίδας με το μαλλί να έχει την… τιμητική του, όπως και η υφαντική τέχνη. Την παρακολούθησαν από το Δήμο Ζαγορίου, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αγγελική Ράπτη και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζαρκάδας.
Την ημερίδα συντόνισε η Διευθύντρια του Ριζάρειου Χειροτεχνικού Κέντρου κ. Έφη Γιέπη η οποία αναφερόμενη στο Κέντρο, σημείωσε ότι «από το 1979 μέχρι σήμερα μεταβιβάζει τη γνώση της υφαντικής και της ταπητουργίας δηλαδή της χειροτεχνίας σε τουλάχιστον 20 μαθήτριες ετησίως με ένα από τα αρχαιότερα χειροκίνητα εργαλεία, τον αργαλειό, συμβάλλοντας έτσι στην διάδοση αυτής της παραδοσιακής τέχνης στις νεότερες γενιές». Ταυτόχρονα, είπε,  γίνεται προσπάθεια εξέλιξης των υφαντών για να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.
Σπάνια κληρονομιά
Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Σπύρου σημείωσε ότι όσοι  ασχολούνται με χειροποίητες κατασκευές πρέπει αυτή την τέχνη, την κληρονομιά των προγόνων, να την μεταδώσουν στους επόμενους. Ο Δήμαρχος Ζαγορίου εξήρε την πρωτοβουλία της κ. Ελένης Παγκρατίου και ευχήθηκε του χρόνου να είναι ακόμη περισσότερα τα εργαστήρια και οι δημιουργοί που θα συμμετέχουν και ευχαρίστησε το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο για τη φιλοξενία και την προσφορά του στη διοργάνωση. «Χωρίς τις συνέργειες όλων όσων συμμετέχουν δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας όπως τις υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια είναι μια τρανή απόδειξη ότι όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε πολύ θαυμαστά πράγματα», τόνισε εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου η κ. Ελένη Παγκρατίου.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν με την επισήμανση ότι το μαλλί πρέπει να αξιοποιηθεί. Όχι μόνο στην παραδοσιακή υφαντική, αλλά και για την παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, προσαρμοσμένων στις σημερινές ανάγκες.