Ανεπαρκή τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη

on .

EMBOLIO

• Ψήφισμα που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, καθώς περιπτώσεις ιλαράς τριπλασιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο πριν λίγες μέρες.
Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το κοινό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό για την καταπολέμηση της απροθυμίας των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Επίσης πρότειναν διάφορα μέτρα για να καταστήσουν την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων πιο διαφανή και ζητούν περισσότερες εκστρατείες επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό, ιδίως στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο εμβολιασμός αποτρέπει περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως και μειώνει το κόστος θεραπείας που σχετίζεται με την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της αντιμικροβιακής θεραπείας.
Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός πραγματικού και επιστημολογικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αναξιόπιστες, παραπλανητικές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα εμβόλια πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται αυστηρά σε δοκιμές πολλαπλών σταδίων και να επανεξετάζονται τακτικά.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση το δεύτερο τρίμηνο του 2018 για ενισχυμένη συνεργασία κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.
Η ιλαρά είναι μια σοβαρή ασθένεια και από τις αρχές του 2016 έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (5.224), την Ιταλία (4.978), την Ελλάδα (1.398) και τη Γερμανία (906).