Έχουν ρημάξει τα αρωματικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου

on .

TSAI SYGKOMIDH

• Το σοβαρό πρόβλημα της αποψίλωσης των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, κάτι που βιώνει έντονα τα τελευταία χρόνια και η Ήπειρος, επαναφέρει με ερώτησή του στην Βουλή  και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
Ο βουλευτής επανέρχεται στο θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μιας και ουδέποτε απαντήθηκε η πρώτη ερώτησή του από το αρμόδιο Υπουργείο.
Σύμφωνα με τον Γ. Αμυρά «οι ‘επιδρομές’ από παράνομους επισκέπτες γειτονικής χώρας στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου για την παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι μια νέα μάστιγα που απειλεί την ελληνική χλωρίδα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία».
Στη συνέχεια ο βουλευτής περιγράφει την θλιβερή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια μαζεύουν σε τσουβάλια σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο και τα πωλούν στη χώρα τους ή τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές.
Έχουν περιοριστεί δραματικά!
Παράλληλα, ο βουλευτής αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα επιστημόνων, η οποία έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά. Ειδικά για τον Γράμμο και τα βουνά της Ηπείρου η κατάσταση τείνει  να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Επισημαίνεται ότι η συλλογή άγριων βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το τοπικό Δασαρχείο και μόνο ορισμένη ποσότητα για κάθε είδος.Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει αφύλακτα σημεία. Επίσης, στον Γράμμο υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι «συλλέκτες». Είναι εύκολη η πρόσβαση από τη γειτονική Αλβανία, επισημαίνει ο Γ. Αμυράς, καθώς κάποια χωριά απέχουν μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και οι παράνομοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι.
Καίρια ερωτήματα
Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής επιμένει και ζητά να μάθει αν και με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, που έχει βάλει στόχο τον ανεκμετάλλευτο πλούτο κυρίως της γης της Ηπείρου, εάν υπάρχει στρατηγική εκ μέρους του υπουργείου για την προστασία των αρωματικών  και φαρμακευτικών φυτών της χώρας, με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση - φύλαξη των ορεινών περιοχών της Ηπείρου και εάν θα δοθούν κίνητρα σε νέους καλλιεργητές-παραγωγούς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ώστε να δραστηριοποιηθούν στις αποκεντρωμένες περιοχές της Ηπείρου και του Γράμμου…