Ο νέος νόμος για υιοθεσία και αναδοχή μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής

on .

MORO

• «Ο νόμος περί αναδοχής και υιοθεσίας επιταχύνει τις διαδικασίες και μειώνει δραστικά το χρόνο αναμονής, που έφτανε έως τα έξι χρόνια, λειτουργώντας αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια, που τελικά κατέφευγαν σε παράνομες μεθόδους. Με το νέο νόμο, θα απαιτούνται οκτώ ως δώδεκα μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπλ. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» 105,5, επισημαίνοντας ότι η αναδοχή είναι πιο γρήγορη, ενώ η υιοθεσία, επειδή είναι νομική πράξη και περνάει από δικαστήριο, εξαρτάται και από την ημερομηνία που ορίζεται.
Σύμφωνα με την αναπλ. υπουργό, «η πρώτη έρευνα είναι για την καταλληλότητα του ζεύγους για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο νέο νόμο προβλέπεται προθεσμία τριών μηνών. Η δεύτερη έρευνα αφορά το αν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει».
Κατά την ίδια, «οι χρόνοι που ορίζονται είναι αρκετοί, εφόσον υπάρχει κοινωνικός λειτουργός διαθέσιμος.
»Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα, ήταν πολύ ελλιπής η στελέχωση των υπηρεσιών, των ιδρυμάτων, των υπηρεσιών των Περιφερειών, συνολικά περίπου 80 ΝΠΔΔ και υπηρεσιών. Μέχρι να υπάρξει κοινωνικός λειτουργός, περίμενες. Τώρα, διευρύναμε το σώμα των κοινωνικών λειτουργών και από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως από τους δήμους, αλλά και από έναν καινοτόμο θεσμό που ψήφισε πέρυσι η Βουλή, το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), καταστώντας τον ΝΠΔΔ, ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ανώτατη αρχή πειθαρχικών ελέγχων…».