Μετατρέπουν τις συντάξεις σε… προνοιακά επιδόματα

on .

SYNTAKSH GIAGIA

• Σα να μην φτάνουν οι περικοπές που υφίστανται οι συντάξεις, με αποτέλεσμα για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να έχουν καταστεί… φιλοδωρήματα (!), πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι βρίσκονται στο… περίμενε έως και δυο χρόνια για την έκδοση ακόμη και της κύριας σύνταξής τους!
Η κατάσταση γενικά είναι δραματική με τους συνταξιούχος σε όλη τη χώρα να βρίσκονται σε αναβρασμό!  Μάλιστα τα σωματεία ΙΚΑ – Δημοσίου και ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων δεν μένουν με… σταυρωμένα χέρια και καλούν τους συνταξιούχους σε πανσυνταξιουχικό ξεσηκωμό την Πέμπτη, 26 Απριλίου και ώρα 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
«Σε λίγο διάστημα η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να εφαρμόσει τις αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) περί κατάργησης της προσωπικής διαφοράς καθώς και της μείωσης του αφορολόγητου, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλων των οικογενειακών μας επιδομάτων. Έτσι οι συντάξεις μας θα μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα», τονίζεται μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωση των σωματείων.
Μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται:
- Η κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμου Κατρούγκαλου).

- Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.
- Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ότι η κυβέρνηση έχει παράνομα παρακρατήσει από τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις.
- Να καταργηθούν άμεσα οι νόμοι για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
Μεγάλες καθυστερήσεις!
Βέβαια, εκτός από τις περικοπές που πλέον έχουν γίνει… συνήθεια στους κυβερνώντες, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.
Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ».
Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται – σύμφωνα με την ανακοίνωση - στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο ταμεία). Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια, όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.
Προκλητική αδράνεια…
Και προσθέτει ότι «η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις».
Σύμφωνα με το Δίκτυο, «χαρακτηριστικό της αδράνειας- εκτός από  την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων- είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες  ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου».
Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων.
Καταβολή συντάξεων
Στο μεταξύ, η καταβολή των συντάξεων Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου. Αναλυτικά: Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή, 27 Απριλίου
 ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα τις καταβάλλουν την Τετάρτη, 2 Μαΐου. Το ΕΤΕΑΕΠ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη, 3 Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα ταμεία θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Απριλίου.