Δε λέει να… φύγει η σκόνη απ’ τον Γιαννιώτικο ουρανό

on .

LIMNH SKONH

• Περισσότερη αφρικανική σκόνη από τις δύο προηγούμενες χρονιές μαζί εισπνεύσαμε μέχρι στιγμής και στα Γιάννενα, καθώς η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα πάνω από το Λεκανοπέδιο τείνει να γίνει… μόνιμο φαινόμενο της φετινής άνοιξης.
Φυσικά, η σκόνη που φτάνει στη χώρα μας από τη Σαχάρα με τη βοήθεια ανέμων δεν είναι αθώα, καθώς σε περιόδους υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, κυρίως σε ευπαθή άτομα. Για το λόγο αυτί η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε χθες δελτίο με συστάσεις για άτομα αυξημένου κινδύνου αλλά και προς τον γενικό πληθυσμό.
Πάνω από τα όρια
Υπέρβαση του ορίου της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως  προχθές, όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε τα 100 μg/m3, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο έδειξαν οι μετρήσεις που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στη πόλη των Ιωαννίνων.
Δυστυχώς, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες ακόμα ώσπου να απαλλαγεί η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.
Συστάσεις προς πολίτες
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και για την  ενημέρωση του πληθυσμού η Περιφέρεια συστήνει τη  λήψη μέτρων προφύλαξης.  Όπως σημειώνει, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση - δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Εξάλλου, κάθε πολίτης συστήνεται  να περιορίσει την υπαίθρια σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Πιο συχνός «επισκέπτης»
Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα, η οποία προχωράει μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται σε βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.
Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.
Η σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις της αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.