Ομόφωνη έκκληση για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

on .

ELLHNES STRATIOTES TOYRKIA 6 3 18

• Συζήτηση για την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την έκκλησή τους προς την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που είναι σε κράτηση άνευ βάσιμης κατηγορίας από τις τουρκικές Αρχές, διεξήχθη στην Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Στη πρόταση ψηφίσματος έχουν δώσει ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από πλευρά της Τουρκίας.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης. Τόνισε ότι το γεγονός αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Από όλους τους ομιλητές ζητήθηκε ομόφωνα η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών όπως και καταγράφεται στο ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση σήμερα, Πέμπτη.
Έκθεση – καταπέλτης!
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, στην οποία διαπιστώνεται η επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και όπως επισήμαναν πολλοί ομιλητές κινείται προς την κατεύθυνση αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος.
Η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται με τεράστια βήματα από την ΕΕ, ειδικά στα θέματα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Η Κομισιόν αφήνει παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως οι διμερείς σχέσεις με κράτη - μέλη «έχουν επιδεινωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβανομένης προσβλητικής και απαράδεκτης ρητορικής».
Η έκθεση υπενθυμίζει πως οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν καταδικάσει τις «παράνομες» ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, κι ότι έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.