Κατατέθηκαν προσφυγές για τις μονάδες βιοαερίου

on .

BIPE IOANNINON

• Έγινε πράξη η κατάθεση ειδικών διοικητικών προσφυγών που είχαν προαναγγείλει Δήμος Ζίτσας και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων κατά της λειτουργίας των πέντε μονάδων βιοαερίου στην ΒΙ.ΠΕ., ενώ για την εν λόγω ενέργεια ενημερώθηκε και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μ. Βερροιόπουλο, οι βουλευτές του νομού και ο Περιφερειάρχης. Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Περιφέρεια Ηπείρου, με την έγκριση ανάθεσης της νομικής εκπροσώπησής της να συζητείται μεθαύριο Δευτέρα στην Οικονομική Επιτροπή.
Οι προσφυγές ζητούν την ακύρωση και αναστολή ισχύος και εκτέλεσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Α.Δ.Η.Δ.Μ.) για την εγκατάσταση και λειτουργία των πέντε μονάδων. Μάλιστα  τη Δευτέρα θα κατατεθεί αντίστοιχη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από ομάδα εγκατεστημένων μαζί με τον ΣΕΒΙΠΙ.
Άκαρπη συνάντηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ Λευτέρης Αραμπατζής ενημέρωσε σχετικά τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο κατά την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, στην οποία παρέστησαν επίσης και δύο εκπρόσωποι των εταιρειών τροφίμων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου «αν και η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα, το μόνο που διαφάνηκε ήταν πόσο μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι τα Ιωάννινα! Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης ότι σε οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ  & ΒΙΟΠΑ) θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέτοιων μονάδων και δεν έδειξε να κατανοεί την θέση μας ότι τέτοια «τέρατα» θα μας κλείσουν πριν καταλάβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί την περιβαλλοντική «βόμβα» που μας περιμένει».
Και προσθέτει με αιχμηρό ύφος: «στην Αθήνα δείχνουν να «βολεύονται» με το ρομαντικό: “υπάρχουν όροι, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιβάλλονται πρόστιμα, όλα Ο.Κ.”. Στα Ιωάννινα, όμως, που ζούμε, αναπνέουμε, δουλεύουμε και πληρώνουμε τους φόρους μας, απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας να εκπροσωπήσουν εμάς και να επιβάλλουν, στα πλαίσια της εξουσίας που τους δίνουμε κάθε τέσσερα χρόνια, την επικράτηση της δικής μας επιβίωσης και όχι των καιροσκόπων…».