Από την αξιοποίηση των σκουπιδιών θα είχαν έσοδα οι Δήμοι της Ηπείρου

on .

SMA SKOYPIDIA

• Η επικείμενη εκτόξευση (έως και 100%!) των δημοτικών ανταποδοτικών τελών στην Ήπειρο, μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία σε όλους τους δημότες και κυρίως στους Γιαννιώτες που ήδη πληρώνουν «φουσκωμένα» δημοτικά τέλη.
Χθες τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών προσπάθησαν να… εκτονώσουν την οργή των πολιτών, χωρίς όμως να πείθουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αμφισβητώντας… απλά το ύψος της αύξησης!
Βέβαια, είναι αυτοί που προχώρησαν στην κατασκευή του εργοστασίου, χωρίς παράλληλα να προβούν και σε μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης των σκουπιδιών, που θα λειτουργούσε ταυτόχρονα και θα έφερνε έσοδα στον Φορέα, ο οποίος με μια σωστή διαχείριση θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του, αλλά και να φέρει «έξτρα» έσοδα, μειώνοντας ή και εκμηδενίζοντας τα ήδη υψηλά τέλη που πληρώνουμε σήμερα στους Δήμους. Με άλλα λόγια μια διαχείριση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και βεβαίως στις ΗΠΑ.
Τέτοια πρόβλεψη και μελέτη όμως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, την ώρα μάλιστα που προχθές ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, πολιτ. μηχανικός, ανέφερε ότι ο Φορέας του οποίου προΐσταται, έχει έτοιμη μελέτη για παραγωγή βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Ο Αλ. Καχριμάνης
Επειδή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καίει τους πολίτες, καθώς δεν γνωρίζουν πόσο θα επιβαρυνθεί η τσέπη τους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης των ανταποδοτικών τελών από την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) παραδέχτηκε ότι «κόστος πάντα υπάρχει όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται».
Ο Θ. Μπέγκας
Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς (!) για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το τελικό κόστος που θα επιβαρύνει τους Δήμους, προσθέτοντας ωστόσο πως το καίριο ζήτημα είναι να αναζητηθούν οι τρόποι μείωσής του.
Και πρόσθεσε ότι «το κυριότερο είναι να λάβουμε υπόψη και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση του κόστους αυτού όπως για παράδειγμα την ανακύκλωση αλλά και την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου από τα απορρίμματα», ενώ κλείνοντας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει σε επίπεδο Ηπείρου, ώστε να δημιουργηθούν οικονομικές κλίμακας.