Προτεραιότητα για την Ήπειρο οι διαχειρ/κοί χάρτες βόσκησης

on .

BOSKHSH

• H έγκαιρη ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης θα απαλλάξει τη χώρα μας από τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από πλευράς της Ε.Ε., ενώ αυτοί θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ασχολούνται με τους κτηνοτρόφους.
Η επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας ήταν το βασικό θέμα στη συνάντησης που είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περασμένη Τρίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΝ.Π.Ε. οι Περιφερειάρχες Κ. Αγοραστός και Αλ. Καχριμάνης,  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Αντώνογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Να γίνουν εγκαίρως…
Σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης επισήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει  οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31/12/2019 και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για αυτή την παρέμβαση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το 2019 που έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας είναι κοντά και πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοί οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης για να μην υπάρχουν πρόστιμα από πλευράς της Ε.Ε. για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, κατά την οποία ζητήσαμε να μας δώσουν το υπόβαθρο που έχει το Δημόσιο για όλη την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτό να «κουμπώσουν» όσα θα προχωρήσουμε εμείς ανά Καλλικρατικό Δήμο με συντεταγμένες και με τα οριζόμενα από το νόμο. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το έργο».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου πρόσθεσε ότι η εκτίμηση είναι πως για όλη την Ελλάδα απαιτούνται 6 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των χαρτών και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ήδη στον αντίστοιχο κωδικό έχουμε 500.000 ευρώ, ποσό που βοηθάει για να ξεκινήσουμε τους χάρτες. Κατόπιν αυτού, θα μας δοθούν οι προδιαγραφές από το Υπουργείο ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε τελειώσει. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε ακριβώς πού είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, όπως το θέλει η Ευρωπαϊκή Αρχή που κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους».
Η προστασία της φέτας
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η «Φέτα» για την οποία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων της ΕΝΠΕ για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος και των παραγωγών από τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος. Όπως ανέφερε χθες, «κατέθεσα τα συμπεράσματα που βγήκαν από την τελευταία σύσκεψη για το πού πρέπει να παρέμβει νομοθετικά το κράτος για να εξασφαλίσει το θέμα της ονομασίας της φέτας, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από την εισαγωγή γάλακτος τουλάχιστον στα όρια της Ε.Ε.».