Ολοκληρωτικοί οι έλεγχοι στην διακίνηση των αμνοεριφίων

on .

ARNIA PASXA

• Όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο μεγαλώνει η κινητικότητα των καταναλωτών, αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα εξαπάτησης, κυρίως στα αμνοερίφια.
Και μπορεί ακόμη οι καταναλωτές να προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι, ωστόσο οι κρατικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης.
Ολοκληρωτικοί έλεγχοι…
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου σε συνέντευξή του, έκανε λόγο για ολοκληρωτικούς ελέγχους, ειδικά στα αμνοερίφια, επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου 2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.
Όπως ανέφερε, οι έλεγχοι της αγοράς τροφίμων αυτή την περίοδο γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τους οργανισμούς που εποπτεύει, όπως είναι ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ σε όλη τη χώρα, στα σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους τροφίμων (ιχθυόσκαλες, σφαγεία, σημεία εισόδου ζώων και τροφίμων στη χώρα, καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, χονδρεμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές, στα ωοσκοπικά κέντρα, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, διόδια, λιμάνια κλπ.
Τι να προσέχουν…
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους καταναλωτές τους συστήνει:
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
- Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλέ που αναφέρει ΕΛΛΑΣ.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν κι αυτά την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας, αλλά σε χρώμα καστανό.
- Κάθε σφάγιο πρέπει  υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τις προβλεπόμενες ενδείξεις κατά την προμήθεια νωπών αυγών στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
Για τα γαλακτοκομικά
Παράλληλα, ο Ευαγγ. Αποστόλου υπενθύμισε τη ρύθμιση που ψηφίστηκε και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας άμελξης του γάλακτος και για το κρέας στα κρεοπωλεία της χώρας προέλευσης. Η εφαρμογή τους ξεκινά στις 19 Απριλίου.  Με αφορμή και την όλη συζήτηση τελευταία για αύξηση της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων, όπως είπε, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα, ωστόσο αυτό που τόνισε είναι ότι ότι δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε Π.Ο.Π. προϊόντα, όπως είναι η φέτα.
Και στα οπωρολαχανικά
Βέβαια, οι έλεγχοι αφορούν και τα οπωρολαχανικά, όπου τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Ευαγγ. Αποστόλου οι υπηρεσίες του Υπουργείου έλεγξαν σε 30 πόλεις, 1.200 επιχειρήσεις λιανικής, χονδρικής οπωροκηπευτικών και έχουν ληφθεί δείγματα για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.