Έβρεξε πολύ και χιόνισε αρκετά φέτος σ’ ολόκληρη την Ήπειρο!

on .

BROXH

• Πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν φέτος στην Ήπειρο αλλά και σ’ όλη τη χώρα γενικότερα, με εξαίρεση ελάχιστες περιοχές, κυρίως νησιά.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αποκορύφωμα το τρίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως αποτέλεσμα να συλλεγούν σημαντικές ποσότητες νερού, τόσες ώστε η ΔΕΗ να κάνει λόγο για ανάγκη σημαντικής αύξησης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επισημαίνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, «σε περιοχές της Ηπείρου ή στο Πήλιο είχαμε περισσότερα από 1.000 ή 1.200 mm ύψη βροχής. Σε κάποιες περιοχές ο καιρός ήταν πολύ βροχερός και σε ορισμένες από τους πιο βροχερούς της τελευταίας δεκαετίας. Η χιονοκάλυψη παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως στη γεωγραφική έκταση που καλύφθηκε από χιόνια καταγράφηκαν σημαντικά ύψη. Εξαίρεση σε όλα αυτά αποτέλεσαν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και οι περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας όπου εκδηλώθηκαν πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις. Ειδικά για την Κρήτη το φαινόμενο είναι ανησυχητικό».
Το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πολύ μεγάλα ύψη υετού.
Οι μεγαλύτερες τιμές παρατηρήθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο και στα ορεινά της Ηπείρου, με 1.457 mm στη Ζαγορά και 954 mm στα Θεοδώριανα Αρτας. Επίσης, εννέα μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο και το Άγιον Όρος κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των δύο μηνών περισσότερα από 600 mm, τιμή αρκετά υψηλότερη από τη μέση τιμή των τελευταίων 10 ετών.