Στο νηπιαγωγείο από Σεπτέμβριο και τα 4χρονα Γιαννιωτόπουλα

on .

PROSXOLIKH

• Κανονικά θα εφαρμοστεί και στον Δήμο Ιωαννιτών από την επόμενη σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική αγωγή, δηλαδή τα παιδιά από τεσσάρων ετών θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στα δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης!
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε προχθές στον Δήμο, στην οποία πήραν μέρος, ύστερα από πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, εκτός από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Βασίλης Τσαμπαλάς, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων Γρηγόρης Τζίμας και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ιωαννίνων Δήμητρα Γκανιάτσα.
Η συζήτηση για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή διεξήχθη σε καλό κλίμα, ακούστηκαν οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων επί του θέματος, εκφράστηκαν προβληματισμοί, κατατέθηκαν όμως στοιχεία και προτάσεις από το Σύλλογο και τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης και τελικά η απόφαση υπήρξε θετική για το θέμα!
ΟΚΠΑΠΑ - ιδιώτες
Υπενθυμίζεται εδώ ότι κατά της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία έχει ταχθεί ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Φίλιππος Τσουμάνης, καθώς σήμερα τα παιδιά αυτής της ηλικίας φιλοξενούνται στους σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ. Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ο οποίος από τη δική του πλευρά έχει κάθε λόγο να βλέπει με «καλό μάτι» την ενίσχυση των νηπιαγωγείων με μαθητικό πληθυσμό!
Φυσικά, μεγάλο θα είναι το πλήγμα από την εφαρμογή του νόμου και στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις (παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) που φιλοξενούν σήμερα χιλιάδες νήπια έναντι διδάκτρων τα οποία συχνά για την προνηπιακή τάξη είναι ίσα, ή και ξεπερνούν τα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία!
Τι ζητά η ΚΕΔΕ
Επί του θέματος είναι γνωστές οι θέσεις της ΚΕΔΕ που ζητά τα νηπιαγωγεία να περάσουν στη διαχείριση των δήμων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο σχετικό ψήφισμα, «η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους».