Όχι άλλοι πειραματισμοί για τα ζώα συντροφιάς!

on .

SKYLAKI

• «Το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που αποσύρθηκε ήταν σε τελείως λάθος κατεύθυνση… Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης και πρότεινε την εξέταση από μηδενική βάση του σχεδίου νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς.
Οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των φιλοζωικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι προτάσεις των φορέων, όσο και η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία.
Το αρμόδιο Υπουργείο νομοθέτησε, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις θέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία στο ζήτημα της προστασίας των ζώων. Επιπλέον αγνόησε την ΚΕΔΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το ζήτημα.
Απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο και μία συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα –επισημαίνει η ΚΕΔΕ- προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο.
Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.