Ανάγκη να εφαρμοσθεί άμεσα η δίχρονη προσχολική αγωγή

on .

NHPIAGOGEIO PAIDAKIA

• «Λάδι στη φωτιά» φαίνεται πως έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Ιωαννίνων Φιλ. Τσουμάνη και η παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, Νόμο που, ως γνωστόν, δεν έχει δει με… καλό μάτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρω­τοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια καταστρατήγησης του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ συνεχίζοντας, όπως αναφέρει, «την πολιτική εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δ.Α.Κ.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Δήμοι «να συνεργαστούν αρμονικά για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-19, γεγονός το οποίο θα έχει παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη».
Προκλητικές δηλώσεις
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρω­τοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Στέφανος Σίντος και ο Γεν. Γραμματέας Κων/νος Παργανάς) «η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη, αποτέλεσε δε αίτημα του κλάδου για δεκαετίες και είναι απόρροια μακροχρόνιων αγώνων, διεκδικήσεων, επιστημονικών ερευνών και είναι πλέον Νόμος του Ελληνικού Κράτους που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, όσο κι αν προσπαθείτε με προκλητικές δηλώσεις και με ψηφίσματα κ. Πρόεδρε του ΟΚΠΑΠΑ να υπονομεύσετε την εφαρμογή του».
Τρία ερωτήματα
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσουμάνη ότι: «Για να υλοποιηθεί χρειάζονται χιλιάδες αίθουσες εκτός αν κάνουμε πολιτική φιλίας με τους νηπιαγωγούς… ενόψει πολιτικών εκλογών που φαίνεται ότι επίκειται τέτοιο θέμα», ο Σύλλογος του απευθύνει τρία ερωτήματα:
«Πρώτον, οι χιλιάδες αίθουσες που επικαλείστε από ποια αριθμητικά στοιχεία απορρέουν; Τα ίδια παιδιά στους Παιδικούς σταθμούς δεν θα χρειαστούν χιλιάδες αίθουσες για να στεγαστούν;
Δεύτερον, αναφέρεστε σε πολιτική φίλιας με τις/τους νηπιαγωγούς. Εμείς κ. Πρόεδρε δεν σας είδαμε ποτέ ως αντιπάλους. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε…! Αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικούς κοινωνικούς θεσμούς, με διαφορετικό σκοπό και στοχοθεσία, απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ηλικίες που διέπονται από διαφορετική φιλοσοφία.
Τρίτον, η εκπαίδευση είναι δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση της πολιτείας και δεν υπόκειται σε μικροπολιτικά παιχνίδια και εκλογικές ζυμώσεις».
Ποια η στάση της Δημοτ. Αρχής;
Καταλήγοντας ο Σύλλογος ζητά από την Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα μια οριστική απάντηση, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκπαιδευτική κοινότητα περιμένει να δει την στάση που θα κρατήσει ο Δήμαρχος στην τριμερή επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου.
• Διφορούμενη στάση καταλογίζει στον Δήμαρχο η Δ.Α.Κ.Ε., η οποία στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί και η διφορούμενη στάση του Δημάρχου, ο οποίος ενώ αρχικά τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής, στη συνέχεια στήριξε ο ίδιος, όπως και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόταση του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ για την έκδοση ψηφίσματος κατά του Νόμου…».