Ι. ΣΤΕΦΟΣ: Στηρίζω το «ΟΧΙ» του Δήμου Ζίτσας για το Βιοαέριο

on .

STEFOS ZITSA

• «Προσωπικά θα στηρίξω το Δήμο Ζίτσας» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, στο θέμα που τελευταία «καίει» την περιοχή και δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου στην ΒΙ.ΠΕ.
Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε στον Δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου και τους Αντιδημάρχους, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα, ο κ. Στέφος στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεών του με τοπικές αρχές και φορείς.
Αλλά  και  στην  άλλη μεγάλη διεκδίκηση του Δήμου Ζίτσας, για την κατασκευή νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού στα διοικητικά του όρια, ο βουλευτής δήλωσε «σύμμαχος», όπως επίσης ότι δίκαιο θεωρεί και το αίτημα προς το Υπ. Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Δίκαιη η αντίδραση
Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, εντός της ΒΙ.ΠΕ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή πως θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα για να καταρριφθεί η εν λόγω απόφαση, ζητώντας τη στήριξή του. Από την πλευρά του ο Ι. Στέφος τον διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει προσωπικά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, καθώς θεωρεί δίκαιη την αντίδραση κατά της εγκατάστασης των μονάδων βιοαερίου, που εγείρουν τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Για τον βιολογικό
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για χρηματοδότηση της μελέτης για εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο Ζίτσας, ο βουλευτής δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο Υπουργό Αλ. Χαρίτση, προκειμένου να εγκριθεί. Εκτιμά πως, με τη χρηματοδότηση και κατασκευή του, δεν θα εξυπηρετούνται μόνο οι μη συνδεδεμένες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας με το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων, αλλά δημιουργούνται και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, της τάφρου Λαψίστας και του ποταμού Καλαμά.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.