Τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες να παρακολουθεί Επιτροπή Περιβάλλοντος

on .

YDROGONANTHRAKES PSE

• Υπέρ της έρευνας για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε τι ποσότητες ορυκτός πλούτος στην Ήπειρο και εν προκειμένου υδρογονάνθρακες, τάσσεται η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ηπείρου (ΠΣΕ), με βάσει και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.
Από τη συζήτηση – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της- προέκυψε  ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη δεν απαντά πλήρως στις ανησυχίες, τους φόβους και τις αιτιάσεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας και των Ηπειρωτών γενικότερα, όχι τόσο ως προς την έρευνα,  όσο ως προς την εξόρυξη, που βέβαια αποτελεί το δεύτερο στάδιο και εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.
Η Π.Σ.Ε. θέτει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των ερευνών, την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και νόμων προστασίας του ηπειρωτικού τοπίου. Προτείνει μάλιστα τη σύσταση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Επιτροπής παράλληλα με την Έρευνα, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπροσώπους των εταιρειών, η οποία θα τροποποιήσει και θα συμπληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να απαντά πλήρως στα ερωτήματα που έθεσε η ΠΣΕ προς τους ομιλητές της ημερίδας της 12ης Μαρτίου.  
Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, τότε η Πανηπειρωτική προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, για ακύρωση της σύμβασης.
Κατά τα άλλα επαναλαμβάνει  τα συμπεράσματα  που είχαν προκύψει  από την ημερίδα που είχε οργανώσει η Πανηπειρωτική για το θέμα των υδρογονανθράκων τον Δεκέμβριο του 2014, που μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν τα εξής:
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτησης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστων επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών ή χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία».