Τρέχοντας για τον Ευριπίδη στο «νησί των ανέμων»…

on .

EYRIPIDEIA MYKONOS

• Οι μετεωρολογικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για κάμποσα μποφόρ στο Αιγαίο δε μας σταμάτησαν ούτε φέτος! Εξάλλου, ξέραμε πού πηγαίναμε. Η Μύκονος δεν ονομάστηκε τυχαία «νησί των ανέμων»!
Ξεκινήσαμε λοιπόν και πάλι το πρωί  της  Παρασκευής μια μεγάλη παρέα απ’ τα Γιάννενα με προορισμό την «καρδιά» του Αιγαίου και στόχο να συμμετάσχουμε κι εμείς, καθένας με τον τρόπο του, στην 3η «Ευριπίδεια Διαδρομή», τον αγώνα που εμπνεύστηκε ο Ευριπίδης Σκλιβανίτης, παγκόσμιος Πρωταθλητής της Κωπηλασίας και δάσκαλος στο επάγγελμα, ο οποίος έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Στον Πειραιά η παρέα μεγάλωσε, προστέθηκαν κι άλλοι συμμετέχοντες, ενώ νέες αφίξεις είχαμε στην ήρεμη τέτοια εποχή Μύκονο και την παραμονή του αγώνα. Η υποδοχή όπως πάντα, εγκάρδια και ζεστή εκ μέρους των συναδέλφων του Ευριπίδη και φυσικά του ζεύγους Γιώργου Καψάλη – Ιωάννας Πελέκη, ιδιοκτητών των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία» Μυκόνου, στα οποία εργάστηκε ο Ευριπίδης για ένα πεντάμηνο περίπου, πριν το μοιραίο τροχαίο. Είχαν φροντίσει για όλα όσα έπρεπε ώστε να κυλήσει ομαλά η διοργάνωση. Μόνο η φουσκωτή αψίδα της εταιρίας «Fifth Element» του Β. Τζουμάκα ταξίδεψε απ’ τα Γιάννενα, μαζί με τους χρονομέτρες, για τις ανάγκες της «Ευριπίδειας Διαδρομής».
Συνδιοργανωτής του αγώνα, που έχει πλέον καταστεί θεσμός για τη Μύκονο, ήταν και φέτος, μαζί με τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» και τον ΣΕΓΑΣ, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, η Πρόεδρος του οποίου Μάρθα Παλαιοπάνου βρέθηκε στο νησί με αφορμή τη διοργάνωση.

EVRIPIDEIOS 1

Ο καιρός δεν εμπόδισε…
Ο καιρός την ημέρα του αγώνα ήταν μουντός και ο άνεμος δυνατός. Παρόλα αυτά, δεκάδες δρομείς τρέξαμε στις τρεις διαδρομές του, τον αγώνα των 10 χλμ, αυτό των 5 χλμ. και τη σκυταλοδρομία. Ανάμεσά τους παλιοί και νέοι κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι., φίλοι και συναθλητές του Ευριπίδη, οι οποίοι έδειξαν μ’ αυτό τον τρόπο ότι παραμένει ακόμα ζωντανός στις καρδιές τους! Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και δεκάδων μικρών μαθητών απ’ όλη τη Μύκονο στον αγώνα των 1.000 μ., ενώ για πρώτη φορά φέτος στα 5 χλμ. έτρεξε ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Σύγ­χρονη Παιδεία» Γιώρ­γος Καψάλης!
Παρούσα στη Μύκονο και η οικογένεια του Ευριπίδη, οι γονείς του Αναστάσιος και Βασιλική Σκλιβανίτη και η αδελφή του Αναστασία, η οποία συμμετείχε μάλιστα στη διαδρομή των 5 χλμ., καθώς και άλλοι συγγενείς. Συγκινημένοι οι γονείς του αδικοχαμένου αθλητή και δασκάλου εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τις θερμές ευχαριστίες τους προς το σχολείο στο οποίο εκείνος εργαζόταν, τους συναδέλφους, τους μαθητές του, τον Δήμο Μυκόνου και όλους τους χορηγούς για τη διοργάνωση του αγώνα που βοηθάει να διατηρείται ζωντανή η μνήμη του. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό… Αποτελεί παρηγοριά πολύτιμη σε δύσκολες στιγμές.

EVRIPIDEIOS 2

Γιαννιώτες στο βάθρο
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των αγώνων, στο βάθρο κάθε διαδρομής ανέβηκαν και φέτος Γιαννιώτες κωπηλάτες! Πιο συγκεκριμένα, στα 10 χλμ. ο Μανώλης Παπασταύρου κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο με χρόνο 42.36. Δεύτερη θέση πήρε και ο Σεμπάστιαν Καλουιάν στα 5 χλμ. με χρόνο 20.13, ενώ στην ίδια διαδρομή στην κατηγορία των γυναικών η Βασιλική Νταλαμάγκα ήταν πρώτη με χρόνο 26.02.
Τέλος, στις σκυτάλες την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η τριάδα των Νίκου Βλάχου, Σπύρου Αντώνη και Θανάση Νταλαμάγκα.
Η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι.
Σε δήλωσή της για την 3η «Ευριπίδεια Διαδρομή» η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου ανέφερε: «Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμάμε τη μνήμη σπουδαίων αθλητών του Ομίλου μας όπως ο Ευριπίδης Σκλιβανίτης. Αυτό κάναμε και φέτος συμβάλλοντας κι εμείς από την πλευρά μας στη διοργάνωση του αγώνα της Μυκόνου που εκείνος εμπνεύστηκε. Θέλω να συγχαρώ και δημόσια όλα τα παιδιά του Ομίλου, πρώην και νυν αθλητές, για τη συμμετοχή τους και τις διακρίσεις που πέτυχαν και στη φετινή Ευριπίδεια Διαδρομή και να ευχαριστήσω τα Εκπαιδευτήρια ‘Σύγχρονη Παιδεία’ Μυκόνου, ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες τους Γιώργο Καψάλη και Ιωάννα Πελέκη, που εξακολουθούν να διατηρούν μέσα τους άσβεστη τη μνήμη του Ευριπίδη. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στον Δήμαρχο Μυκόνου Κων/νο Κουκά, αλλά και στον ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του αγώνα».