Μεγάλες οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την αγορά!

on .

FARMAKA1

• Το σοβαρό θέμα των μεγάλων ελλείψεων σε βασικά φάρμακα  έθεσε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Την κατάσταση περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (!)  χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, είναι σπάνιο το φαινόμενο  ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακά του  την ίδια μέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες.  Η λίστα των φαρμάκων που λείπουν εντελώς ή διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω παράλληλων εξαγωγών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, ινσουλίνες, αντιϋπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, εμβόλια, θυρεοειδικές ορμόνες και οφθαλμολογικά κολλύρια.
Από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου τονίσθηκε ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΥΦΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι αυξήσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες και επιβαρύνουν τους καταναλωτές,  που οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων αυτών.
Από την πλευρά του ο υπουργός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε  για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.