Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα συνεχώς καταρρέουν…

on .

GALA

• Στην κατάρρευση των τιμών στο γάλα, αλλά και στις φήμες ότι κάποιες γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν πρόβειο γάλα, παρασκευάζουν λευκό τυρί, εξάγεται ως λευκό, αλλά φτάνει στα ράφια του εξωτερικού ως φέτα, αναφέρθηκε ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε συνέντευξή του, για το θέμα που καίει σήμερα τους κτηνοτρόφους, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εκτιναχθεί, καλούνται οι κτηνοτρόφοι με αυξημένα κόστη να ανταπεξέλθουν. Κατέθεσα μια ερώτηση στον κ. Αποστόλου με το απλό ερώτημα «πώς δικαιολογούνται οι μειώσεις στο πρόβειο γάλα, πού οφείλονται και τι θα πράξει». Δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Μας παραπέμπει σε γενική αναφορά στο νόμο προσφοράς – ζήτησης, χωρίς να λέει αν μειώθηκε, η προσφορά ή η ζήτηση. Το γάλα έπεσε κάτω από 94 λεπτά στην επαρχία, στο Λιβάδι είναι ακόμη πιο κάτω, στα 82 λεπτά. Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου τον κ. Καχριμάνη και πληροφορήθηκα ότι στην Ήπειρο είναι πιο κάτω οι τιμές.
Επί των ημερών μας το γάλα ήταν πάνω από 1 ευρώ. Επί των ημερών του κ. Αποστόλου οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα καταρρέουν. Το αγελαδινό γάλα επί των ημερών του κ. Αποστόλου έγινε πλέον αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της γαλακτοβιομηχανίας».
«Βαφτίσια» φέτας
Όσον αφορά γι’ αυτό που ευρέως ακούγεται για κάποιες γαλακτοβιομηχανίες που «βαφτίζουν» φέτα το λευκό τυρί, κάτι εξάλλου που έχει καταγγείλει και ο Αλ. Καχριμάνης, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να φθάσουν στα ευρωπαϊκά ράφια και να διαπιστώσουν τι συμβαίνει ή αν η πολιτεία δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, να εξετάσει αν πρέπει όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα να μην έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ΠΟΠ. Θα πρέπει να προστατεύσουμε κάποια στιγμή τα ΠΟΠ και την ελληνική κτηνοτροφία....».