Η προστασία της φέτας είναι Εθνικό θέμα

on .

FETA

• Κάλεσμα σε κτηνοτρόφους και μη,  να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν τη σημερινή (10.30 π.μ. στο «Du Lac») ημερίδα για τη Φέτα, απηύθυνε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την παρουσία μεταξύ των ομιλητών του ομότιμου Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ανυφαντάκη, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η φέτα ως Π.Ο.Π..
Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε επίσης ότι η προστασία της φέτας είναι εθνικό θέμα, και σήμερα δεν φαίνεται η υπεραξία της από το γεγονός ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως και να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις. Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα, ενώ μια νέα πρόταση που έριξε στο «τραπέζι», είναι η εφαρμογή ισοζυγίου γάλακτος και παραγωγής προϊόντων σε όλα τα τυροκομικά και όχι μόνο στα Π.Ο.Π.. Επίσης θα πρέπει- είπε- να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρέπει να παράγεται φέτα από συμπύκνωση γάλακτος και ακόμη ότι θα πρέπει να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό.
Ο Περιφερειάρχης,  υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε από τη νεοσύστατη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, είπε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, όμως όπως είπε αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, που έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μίας και ενιαίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ταύτιση των απόψεών του με τις γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου.