Προς κατάργηση τα Βαρέα στους υπαλλήλους καθαριότητας Δήμων

on .

SKOYPIDIARIKO ERGATES

• Σε έναν εργασιακό… Μεσαίωνα αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που έρχονται οσονούπω στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου και σκληρότερου μνημονίου!
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά ακόμα και την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και προφανώς και του αντίστοιχου επιδόματος για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Ρύθμιση που, αν ισχύσει, θα δώσει το… τελειωτικό χτύπημα σε μία μερίδα συνανθρώπων μας οι οποίοι βγάζουν το ψωμί τους με πολύ ιδρώτα και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η πρόθεση αυτή προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), η οποία προειδοποιεί με κινητοποιήσεις.

Πολύ σκληρή εργασία
Ποιοι είναι οι υπάλληλοι που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων; Πρόκειται για εκείνους οι οποίοι κάθε βράδυ, την ώρα που εμείς οι υπόλοιποι γυρίζουμε σπίτι για ξεκούραση ή βγαίνουμε για το ποτό μας κουβαλούν και αδειάζουν κάδους στα απορριμματοφόρα, αψηφώντας τη βροχή, το κρύο του χειμώνα ή τις ζέστες του καλοκαιριού! Είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι καθαρίζουν ξημερώματα δρόμους, πλατείες και δημόσιους χώρους απ’ τα σκουπίδια που συσσωρεύονται όλη νύχτα σ’ αυτούς,
Αν οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται να παίρνουν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, το επίδομα που τα συνοδεύει και φυσικά να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα απ’ τα 67 τους χρόνια, τότε αυτό δεν το δικαιούται κανείς! Εξάλλου, δεν υπάρχει Δήμος που να μην είναι οριακός ο αριθμός υπαλλήλων στην καθαριότητα, αφού διαχρονικά οι μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες αποτελούσαν τον πόθο του κάθε υπαλλήλου!
Αντιδρά η ΠΟΕ - ΟΤΑ
Το ενδεχόμενο κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ οδηγεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ να πραγματοποιήσει προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας, με τα απορριμματοφόρα και τα πληρώματα τους, την προσεχή Τρίτη το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας.
«Κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν τις καθημερινές συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και σχεδιάζουν να τους συνταξιοδοτήσουν στα 67 έτη, όταν πολλοί από αυτούς αδυνατούν να φτάσουν ακόμα και το 60ο έτος της ηλικίας», τονίζεται σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Πληρώνουν πιο πολλά
Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εντάχθηκαν στη διάταξη του Ν.3660/2008 και πληρώνουν ακόμη και σήμερα αναδρομικά το επασφάλιστρο για την αναγνώριση των ετών εργασίας στο καθεστώς αυτό, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν και σήμερα αυξημένο επασφάλιστρο για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι «κανένας εργαζόμενος δεν θα συναινέσει στην πλήρη εξαθλίωσή του, στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος που μετά από 5 χρόνια σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής έχει απομείνει όρθιο» και σημειώνει πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει αιτία σκληρών πολύμορφων κινητοποιήσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ