Τρία χωριά, μία κοινή ιστορία ξεριζωμού!

on .

 Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου βρέθηκαν ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Πολλοί οδηγήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, όμως αρκετοί στάλθηκαν στην ύπαιθρο, σε περιοχές όπου θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους. Στα Ιωάννινα, που είχαν ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος  μόλις το 1913, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι προσφυγικοί οικισμοί έξω από την πόλη: η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισάρεια. Την εποχή εκείνη οι περιοχές αυτές θεωρούνταν αρκετά μακρινές από το αστικό κέντρο και προορίζονταν αποκλειστικά για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν το 1924 και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Ανατολή. Οι περισσότεροι προέρχονταν από περιοχές του Πόντου, όπως η Σαμψούντα, η Κερασούντα και η Τοκάτη, ενώ αργότερα κατέφθασαν και οικογένειες Ποντίων από περιοχές της Ρωσίας και του Καυκάσου. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν συνολικά περισσότερες από εκατό οικογένειες, οι οποίες άρχισαν να δημιουργούν μια νέα κοινότητα.

Λίγο πιο πέρα δημιουργήθηκε η Μπάφρα, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πάφρα του Πόντου αλλά και από τουρκόφωνα χωριά της Καππαδοκίας. Παρά τις διαφορετικές καταγωγές τους, οι πρόσφυγες επικοινωνούσαν συχνά μεταξύ τους στα τουρκικά, γλώσσα που μιλούσαν πολλοί από αυτούς πριν τον ξεριζωμό. Η προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα ήταν δύσκολη, καθώς βρέθηκαν σε ένα άγνωστο περιβάλλον, μακριά από τις παλιές τους πατρίδες. Το φθινόπωρο του 1927 ορισμένες προσφυγικές οικογένειες έφτασαν στην Αμπελιά Ιωαννίνων με σκοπό να δημιουργήσουν έναν νέο οικισμό. Ωστόσο, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων αποφάσισε τελικά να τις εγκαταστήσει στον νεοσύστατο προσφυγικό οικισμό της Μπάφρας. 

Στο τέλος της ίδιας περιοχής δημιουργήθηκε η Νεοκαισάρεια, ένας ακόμη προσφυγικός οικισμός που ιδρύθηκε από ανθρώπους προερχόμενους από χωριά της Καισάρειας της Καππαδοκίας, όπως το Ζίλε, το Καρατζορέν και το Χασακόι.  Τον Μάρτιο του 1924 οι κάτοικοι του Ζίλε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μια ομάδα κατέληξε στην Κέρκυρα, όπου ενώθηκε με άλλους πρόσφυγες από το Καρατζορέν και το Χασακόι και παρέμειναν εκεί έως το 1925. Αργότερα, κάποιοι από αυτούς μετακινήθηκαν στα Γιάννενα, όπου δημιούργησαν τον προσφυγικό οικισμό της Νεοκαισάρειας. 

Τα πρώτα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τους κατοίκους των νέων αυτών χωριών. Οι οικογένειες ζούσαν αρχικά σε αντίσκηνα, αντιμετωπίζοντας τον βαρύ χειμώνα της Ηπείρου. Μόλις προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα πρόχειρα σπίτια και να δημιουργούνται στοιχειώδεις υποδομές.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες εργάζονταν ως αγρότες ή εργάτες στα χωράφια της περιοχής, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών τους. Παρά τις δυσκολίες, οι κοινότητες αυτές σταδιακά οργανώθηκαν, δημιούργησαν σχολεία και ανέπτυξαν τη δική τους κοινωνική ζωή.

Με τον χρόνο, η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισάρεια ρίζωσαν στην περιοχή και αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κοινωνίας των Ιωαννίνων. Οι οικισμοί αυτοί γεννήθηκαν μέσα από τον ξεριζωμό, αλλά κατάφεραν να εξελιχθούν σε ζωντανές κοινότητες που διατήρησαν τη μνήμη της καταγωγής τους.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300