Αν τα Funds λεηλατήσουν τις σχολικές περιουσίες…

on .

 Κύριε Διευθυντά,

Στις «διαδόσεις» και στα «υποκειμενικά» του φύλλου της εφημερίδας σας (5-3-2026), διάβασα δυο σχόλια που αναφέρονται στα δάνεια των Αγαθοεργών, που έχουν, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά όλους μας.

«Στα… υποκειμενικά» ο Γιώργος Γκόντζος, αφού κρίνει εύστοχο τον τίτλο της εφημερίδας σας «τα δάνεια των Αγαθοεργών καίνε το Δήμο» - όπως πράγματι είναι - επισημαίνει πως εκτός από το Δήμο θίγουν και πολλές άλλες κατηγορίες πολιτικών, πνευματικών και κοινωνικών παραγόντων, που ασχολούνται με τα κοινά. Εγώ με μια φράση, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος, θα επισημάνω πως μας καίνε όλους• και πρώτα εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την υπογραφή ενός - πέρα για πέρα -παράνομου δανείου και εκείνους που το γνωρίζουν από το έτος 2018 και δεν έκαναν τίποτε, ενώ είναι συνυπεύθυνοι, και ας λέει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «δεν αφορά το Δήμο αλλά τη Μητρόπολη», και με το πρόσχημα αυτό αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφορά, άμεσα το Δήμο, και μάλιστα όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασχοληθεί, άμεσα, με το θέμα, τότε θα ασχοληθούμε εμείς οι πολίτες.

Στις «διαδόσεις» ο Κ.Α., με τίτλο «Ανησυχία για το Καπλάνειο», αφού δικαιολογημένα εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επικείμενες συνέπειες του Δανείου, δηλώνει εκ μέρους των τελειόφοιτων της Καπλανείου Σχολής ότι «θα αναρτήσουν πανώ στα κάγκελα του σχολείου». Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί αν άμεσα οι πολίτες, παύσουμε να είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι του εαυτού μας, και υποχρεώσουμε αυτούς που έχουμε εκλέξει για να διοικήσουν την πόλη, να ασχοληθούν με το θέμα και να απαιτήσουν, μέσω της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου από το αναίσθητο, και στην ουσία ανύπαρκτο αυτό κράτος. Και κάνω αυτό το χαρακτηρισμό μετά γνώσεως λόγου, στηριζόμενος στο σκληρό αγώνα που κάναμε -και θα τον συνεχίσουμε -επί 43 χρόνια, αρχικά μέσα από το Δήμο και στη συνέχεια μέσα από μαζικούς φορείς, για να σταματήσει και στα Γιάννενα αυτό το πολιτικό, ηθικό και οικονομικό έγκλημα που γίνεται σε βάρος της πόλης μας, και μονάχα αυτής από ολόκληρη την Ελλάδα, και να περιέλθουν τα κληροδοτήματα και οι σχολικές περιουσίες που προέρχονται από τους Ευεργέτες εκεί που ανήκουν, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιτέλους, ύστερα από 113 χρόνια απελευθέρωσης, να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα και στην πόλη μας.

Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό ότι ο Ζώης Καπλάνης, με τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής, ίδρυσε δύο σχολεία: ένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Γραμμένο, και ένα στα Γιάννινα, την Καπλάνειο. Το Σχολείο του Γραμμένου ανήκει στο Δήμο Ζίτσας, στην περιοχή του οποίου ανήκει το Γραμμένο, ενώ την Καπλάνειο - και τα άλλα σχολεία των Ευεργετών που υπάρχουν στην πόλη μας  - τα κατακρατεί εντελώς παράνομα, με την ανοχή και συνενοχή του Δήμου, η Μητρόπολη. Και αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που παλιότερα έχει πολιτογραφηθεί ως «πόλη των Γραμμάτων!

Τελειώνοντας, υπενθυμίζω πως στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υπηρετούν σήμερα τρεις πρώην δήμαρχοι, από τους οποίους δύο δικηγόροι. Αυτοί γνωρίζουν το θέμα και πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία για να λυθεί νόμιμα, να αποφευχθούν οι συνέπειες από τις παράνομες ενέργειες αυτών που υπέγραψαν ένα παράνομο δάνειο, αφού, βέβαια, πείσουν και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το θέμα αφορά πρωτίστως το Δήμο και όχι τη Μητρόπολη. Η Μητρόπολη και οι υπογράψαντες το παράνομο δάνειο, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας υποστούν τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Εμείς πρέπει να σκεφτούμε τι θα σημάνει για την πόλη μας, αν τα funds λεηλατήσουν τις σχολικές περιουσίες, τις οποίες οι Εθνικοί Ευεργέτες μας χάρισαν, αρχής γενομένης από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300