Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Σινά στο Μετόχι Αγ. Αικατερίνης..
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς, κ.κ. Συμεών, επισκέφτηκε το εν Ιωαννίνοις Μετόχι της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.
Την περασμένη Κυριακή λειτούργησε ως προεξάρχων στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, μαζί με τον ηγούμενο τού Σιναϊτικού Μετοχίου Ιωαννίνων, πατέρα Πάμφιλο, τον π. Πορφύριο και τους ιερείς του Ι. Ναού, π. Αθανάσιο Ίσκο και π. Γεώργιο Έξαρχο.
Το εκκλησίασμα της Αγίας Αικατερίνης ένιωσε ιδιαίτερη χαρά και τιμή με την παρουσία τού Αρχιεπισκόπου στα Ιωάννινα, ο οποίος μας περιέβαλε με θερμότητα και αγάπη. Στην προσφώνησή του, ο π. Πάμφιλος, καλωσόρισε τον νέο Αρχιεπίσκοπο στα Ιωάννινα εκφράζοντας το «ὡς εὖ παρέστητε» και το «άξιος», μαζί με τα «αισθήματα βαθιάς, υιικής εκτίμησης και αδελφικής αγάπης των κληρικών αλλά και του φιλοσιναϊτικού λαού των Ιωαννίνων», προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, ενώ εξήρε την άριστη σχέση της «ποιοτικής, πνευματικής συνεργασίας μεταξύ του Μετοχίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων» και ιδιαιτέρως, την «αδελφική στήριξη, προστασία και αγάπη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου».
Αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία τους (επί τεσσαρακονταετία) και στην κοινή διακονία ως ιερομονάχων και «συνασκητών στη Μονή της Νύμφης του Χριστού Αγίας Αικατερίνης». Ευχήθηκε δε πλούσια την «κατ’ άμφω υγεία, την εκ Θεού πανσθενουργό ενδυνάμωση της σταυρωμένης πορείας» τού Αρχιεπισκόπου και τον πολλαπλασιασμό της «εγνωσμένη καλοσύνης και άκρας φιλοτιμίας –που διακρίνει τον Αρχιεπίσκοπο- για την έντιμη και ορθοτομούσα, υπεύθυνη διακονία του στην παλαίφατη, αεί δοκιμαζόμενη, ακατάλυτη, αυτόνομη, αδέσποτη, ανεξάρτητη, αδούλωτη, οικουμενική, αυτοκρατορική Ιερά Μονή και Αρχιεπισκοπή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, αλλά και στον κόσμον όλον».
Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τους επισήμους και τον πιστό λαό, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, τους φιλοσιναΐτες αδελφούς και αδελφές που προσήλθαν για να υποδεχθούν με χαρά και εγκαρδιότητα τον Σεβασμιώτατο Σινά.
Ως ταπεινή, «αναμνηστική έκφραση της λαμπρής ημέρας -για το μετόχι Ιωαννίνων- της πρώτης επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου, αμέσως μετά την εκλογή, χειροτονία και ενθρόνισή του», προσέφερε, εκ μέρους όλων, επιστηρικτική ράβδο, η οποία αναγράφει και το όνομα του Αρχιεπισκόπου, ενώ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο, «καλή και ευλογημένη Αρχιερατία και Ηγουμενία».
Ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών
Ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών στην αντιφώνησή του απευθύνθηκε στον π. Πάμφιλο ως “συμμοναστή” του, σε όλους τους πατέρες και στον λαό τού «ιερού, ιστορικού και φημισμένου Μετοχίου των Ιωαννίνων, της μεγάλης και αρχαίας και ιστορικής πόλεως των Ιωαννίνων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά, τη βαθιά συγκίνηση και την επιθυμία που τον διακατείχε να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στο περιώνυμο Μετόχι των Ιωαννίνων, το οποίο χαρακτήρισε «επιστήριγμα», συνδυάζοντας και τη συμβολική σημασία τής προσφερόμενης βακτηρίας. Εστίασε αρκετές φορές στον «επιστηριγμό της προσευχής», που τη ζητά από όλους μας, για τις ιστορικές στιγμές που περνά το Θεοβάδιστο Όρος.
Στήριγμα και καύχημα χαρακτήρισε την κοινωνία τού εν Ιωαννίνοις Σιναϊτικού Μετοχίου και θαύμασε το «όλο νοικοκυριό» που παρατήρησε πως επικρατεί στο Μετόχιον των Ιωαννίνων, ένα από τα σπουδαιότερα Μετόχια. Ευχήθηκε να μεγαλύνεται το Θεοβάδιστον Όρος και «η ακτινοβολία του να είναι πάντοτε διεθνής, οικουμενική, όχι οικουμενιστική, με μηνύματα για όλον τον κόσμο, τους πάντας, χωρίς, όμως, την αποδοχή ή υιοθέτηση του αξιακού συστήματος των άλλων». Και τόνισε, ακόμη, σε σχέση με τις τυχόν σκέψεις περί διακρίσεων ή ρατσιστικών συμπεριφορών πως «και μόνον τα κτήρια της Μονής διαλαλούν το αντίθετο».
Στη συνέχεια προχώρησε και σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που αγγίζει όλες τις οικογένειες, σήμερα, αλλά και την Εκπαίδευση και την κοινωνία μας. «Οι εκκινήσεις όλων των πιστών ήταν από τα σπίτια τους από τον τρόπο ζωής των γονιών και των παππούδων», είπε. «Μαζί με το αστείο, το παραμύθι, την ιστορία, οι πρόγονοί μας, μιλούσαν για τη ζωή τού Χριστού και των Αγίων πάντοτε… Έτσι προκύπτει φυσικά η πίστη, όχι εγκεφαλικά, αλλά ως κίνηση καρδιάς». Και πρόσθεσε -προς δόξαν Θεού- πως και ο ίδιος σε τέτοιο σπίτι, Μικρασιατικής ρίζας, μεγάλωσε.
Ευχαρίστησε τους πατέρες, «τους θαυμάσιους ιεροψάλτες, που εγλύκαναν τα ώτα και την καρδίαν», τους πιστούς για τη ζεστή παρουσία και τους επισήμους τής τοπικής κοινωνίας που παρευρέθηκαν στην υποδοχή και τη Θεία Λειτουργία.
Οι δεσμοί με το Σινά
Στο κέρασμα που ακολούθησε στο επίσημο Αρχονταρίκι του Μετοχίου, είχαμε την ευκαιρία και την ευλογία να συνομιλήσουμε με τον σεπτό, προσηνή και μειλίχιο Αρχιερέα για την αυθεντική πίστη αλλά και να εστιάσουμε στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και στη συμβολή του Μετοχίου στους Αγώνες του Έθνους.
Ανακαλώντας μνήμες της ιστορικής μας πόλης μιλήσαμε για τη συμβολή του Μετοχίου στην Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1912-’13 αλλά και κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή του 1940-’44. Από επίτροπο -μελετητή της ιστορίας του Σινά- ακούστηκε πως οι δεσμοί της πόλεως των Ιωαννίνων και ολόκληρης της Ηπείρου με την Ι. Μονή Σινά έχουν διάρκεια περισσότερη από 4 αιώνες, από τον πρώτο ιερομόναχο του Σινά, ονόματι Ιεζεκιήλ, που ήλθε στη σκλαβωμένη Ήπειρο το 1618. Η Μονή προστάτευσε, σε δυσχείμερους καιρούς, τους Ορθοδόξους Χριστιανούς χάρη στον «Αχτιναμέ» του Μωάμεθ. Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε για πρώτη φορά το 1771. Ο σημερινός ναός της Αγίας οικοδομήθηκε το 1874, με ευγενή δωρεά του ζεύγους των ευεργετών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου, από το Ζαγόρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για τη θερμή φιλοξενία η οποία του επεφυλάχθη, στον ο π. Πάμφιλο και στη συνοδεία του, τον π. Πορφύριο, π. Ευστάθιο και π. Χριστόδουλο, ενώ δέχθηκε την πρόσκληση να ξανάρθει στα Γιάννινα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων – Δρ. Ιστορίας


