Γιατί… σιωπητήριο στην πρόκληση του Ράμα;

on .

 Για τους Έλληνες το ιστορικό παρελθόν τους καθορίζει διαρκώς την ταυτότητά τους και γενικότερα τη στάση τους προς τους γειτονικούς λαούς. Και συμβαίνει αυτό, διότι η γεωγραφία και η ιστορία σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού από την αρχαιότητα ως τα σήμερα. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ευθύνη και το καθήκον να υπηρετούμε αξίες και αρχές που καλλιέργησε ο Ελληνισμός κυρίως ως ιδεολογία και όχι μόνο ως φυλετικό γένος.

Με βάση αυτά τα ιστορικά δεδομένα σήμερα οι Έλληνες σέβονται τις διεθνείς συνθήκες που χάραξαν τα κρατικά σύνορα, αλλά δεν ξεχνάμε τους ομοεθνείς που έχουν απομείνει στις χαμένες πατρίδες. Αυτό το ζήτημα έχει σχέση με τον γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου και με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που για χιλιάδες χρόνια ζούνε στον ίδιο χώρο, με την ίδια γλώσσα, με τον ίδιο πολιτισμό με τους απανταχού Έλληνες.

Και όλοι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν αναγνωρισμένα τα βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι η συνείδηση καταγωγής, η γλώσσα, η θρησκεία, η περιουσία, από διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες όλοι σέβονται και εφαρμόζουν στον πολιτισμένο κόσμο. Άλλωστε, χωρίς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου η οικουμένη θα λειτουργούσε ως τόπος βαρβάρων και όχι ως οργανωμένη κοινωνία. Έτσι εξασφαλίζονται οι ειρηνικές σχέσεις των κρατών και επιβιώνουν εθνικές μειονότητες.

Δυστυχώς για την Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο ευκολονόητα κι ας το προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες και ας το απαιτούν οι ανάγκες για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τους γειτόνους. Σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, καθώς η Αλβανία και προκαλεί και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αφού η Εθνική Ελληνική Μειονότητα εδώ και χρόνια διώκεται και δεν μπορεί να έχει αναγνώριση έμπρακτη των δικαιωμάτων της από τις αλβανικές κυβερνήσεις.

Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας με ύφος απαράδεκτο και απαξιωτικό ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι «ο όρος Βόρειος Ήπειρος είναι κενός»!!! Δηλαδή για τον Ράμα ούτε Βόρειος Ήπειρος υπάρχει, ούτε Ελληνισμός σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτή την άποψη δεν είχε διατυπώσει ούτε ο Χότζα, ο οποίος για σαράντα χρόνια προσπαθούσε να εξοντώσει τους Βορειοηπειρώτες με εξορίες, με διωγμούς, με καταναγκαστικά έργα, με επιβολή της αθεΐας και με τόσα άλλα σκληρά μέσα. Και έρχεται σήμερα μέσα στην Ελλάδα να διακηρύξει ο Ράμα ότι δεν υπάρχει Ελληνισμός και ότι ο γεωγραφικός όρος της Βορείου Ηπείρου είναι δημιούργημα κάποιων κύκλων, ανιστόρητων και προπαγανδιστών. Ποτέ εντός της Ελλάδας δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο αλαζονείας και παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας ηγέτης ξένης χώρας.

Ο Ράμα δεν μπορεί να σεβαστεί ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις γειτονικών κρατών. Ο μεγαλοϊδεατισμός και ο αρρωστημένος εθνικισμός δεν τον αφήνουν να κατανοήσει ούτε την ιστορική αλήθεια ούτε την ανάγκη καλών σχέσεων με την πατρίδα μας. Και αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αφού ο Ράμα αντλεί την πολιτική του επιρροή από πρακτικές ανορθόδοξες για μια σύγχρονη χώρα. Άλλωστε, είναι σε όλους γνωστό πώς η αλβανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα, τα δικαστήρια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την οικονομική διαχείριση της χώρας του και άλλα. Έτσι εξηγείται και το ότι ο μισός πληθυσμός της Αλβανίας έχει φύγει από τη χώρα τους και όσοι απόμειναν ζουν με όρους παραοικονομίας…

Ωστόσο, αισθάνεται ισχυρός, γιατί εξυπηρετεί κατά τρόπο δουλικό τα σχέδια και τις επιδιώξεις του Ερντογάν στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Για κάθε Έλληνα η παρουσία του Ράμα στη Θεσσαλονίκη ήταν μια πρόκληση, καθώς με τα λόγια του για τη Βόρειο Ήπειρο ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής και έφτασε στην κορυφή της ύβρης. Παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια και εμμέσως απειλεί την Ελληνική Μειονότητα.

Αλλά και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν κατώτερη του πρέποντος. Αντί για μια ήπια αντίδραση όφειλαν οι κυβερνητικοί μας και οι λοιποί άρχοντες να απαντήσουν με γλώσσα σκληρή, με αποφασιστικότητα και με διάθεση απαιτητική για σεβασμό από τον Ράμα και των δικαιωμάτων των Ελλήνων και της ιστορικής αλήθειας για την Βόρειο Ήπειρο.

Τέλος, απορώ που ούτε η κυβέρνηση, ούτε κάποιο κόμμα δεν υπενθυμίσαν στον Ράμα ότι η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αλβανούς με σεβασμό στα δικαιώματά τους.