Η παγκοσμιοποίηση και οι συνέπειές της
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που άρχισε το 1990 περίπου, γιγαντώθηκε με την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης (ΕΣΣΔ). Τι προσέφερε η παγκοσμιοποίηση και ποιούς ωφέλησε; Η απάντηση απλή και εύκολη! Γιγαντώθηκαν οι ολιγάρχες και οι πολύ μεγάλες χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Γερμανία και η Γαλλία λιγότερο. Όλες οι μικρές και αδύναμες φτωχές χώρες καταχρεώθηκαν και λεηλατήθηκε ο πλούτος των. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πατρίδα μας, που όπως δήλωσε
και ο Αμερικανός νομπελίστας Joseph Stiglitz -μετά από 14 χρόνια το είδε- ότι "με τα μνημόνια από το 2010 καταστράφηκε η παραγωγή, η μεσαία τάξη και ο πλούτος της λεηλατήθηκε από τα ξένα funds και ολιγάρχες". Τώρα, μετά την οικονομική καταστροφή, την αστρονομική αύξηση του χρέους, που από τα περίπου 100 δις που ήταν έφτασε στα 407 δις διαπίστωσε την φτωχοποίηση του 70% των Ελλήνων. Μιλάει ακόμα και ο κύριος Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος για ολιγάρχες! Όταν εμείς γράφαμε σε άρθρα μας για ολιγάρχες το θεωρούσαν «ύβρη» ή εννοούσαν μόνο τους μικρούς τότε Ρώσους ολιγάρχες σε σύγκριση με τους τεράστιους Αμερικανούς και άλλους δυτικούς που ήταν πολλές φορές μεγαλύτεροι.
Αποδείχτηκε ότι οι μικρές χώρες όπως η πατρίδα μας, ελάχιστα ωφελήθηκαν σε σύγκριση με το τι έχασαν από την παγκοσμιοποίηση. Η υπερσυγκέντρωση στην οικονομία είναι ό,τι χειρότερο και είχε ως συνέπεια το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, την ερήμωση των χωριών μας, την καταστροφή του ανταγωνισμού και της παραγωγής μας, την καταστροφή του πρωτογενή τομέα, την φυγή και δη των επιστημόνων μας στα ξένα, αφού καταξοδεύτηκε η κάθε ελληνική οικογένεια, τη μη δυνατή επικοινωνία των ηλικιωμένων με τις τράπεζες ή τις τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής, σταθερής τηλεφωνίας, την εγκατάσταση των ξένων funds που «αρπάζουν» τα σπίτια των φτωχών αντί πινακίου φακής και γενικά τη φτωχοποίηση των πολιτών και της χώρας μας.
Όταν τα κεντρικά γραφεία, το ταμείο βρίσκεται εκτός Ελλάδος και έχουμε απρόσωπες εταιρίες για ποια επικοινωνία μπορούμε να μιλάμε πως έχουμε; Αφού δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρείες και είναι όλες απρόσωπες.
Στην Ελλάδα πουλήθηκαν όλα τα «ασημικά», όπως συνηθίζεται να λέγεται ο πλούτος της χώρας μας. Πουλήθηκαν τα αεροδρόμια στην γερμανική κρατική εταιρεία Fraport, δηλαδή στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ο ελληνικός OTE πουλήθηκε στην Γερμανική Deutsche Telecom, τα λιμάνια μας, οι δρόμοι μας και ό,τι άλλο έχει απομείνει ετοιμάζεται να ξεπουληθεί και αυτό!
Για ποιες αποκρατικοποιήσεις αλήθεια ομιλούν όταν πουλάνε μεγάλες κρατικές εταιρείες μας σε κρατικές ξένες εταιρείες; Τα λίγα θετικά της παγκοσμιοποίησης είναι η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων και επικοινωνιών, το διαδίκτυο αλλά και αυτά έγιναν επειδή βόλευαν τους ολιγάρχες πάντα και πολύ λιγότερο το λαό.
Η επάνοδος στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόνανλτ Τράμπ βοηθάει έτι περεταίρω την επιστροφή στο «Έθνος, Κράτος» με τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Ας αναλογιστούμε και ας προβληματιστούμε όλοι, τώρα που το επίπεδο διαβίωσης και ευζωίας οδεύει στην δεκαετία του 1960, εάν είναι καλύτερα ή χειρότερα και δη για τους νέους μας, τα παιδιά μας.