Ο προκλητικός πρωθυπουργός Ράμα και οι ανιστόρητες θέσεις του…
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, «ο Σουλτάνος της χώρας» όπως τον αποκαλούν, κ. Έντι Ράμα, στη δεύτερη ομιλία του, μετά από εκείνη στην Αθήνα, σε συγκέντρωση των συμπατριωτών του στη Θεσσαλονίκη, προκλητικός και παραληρηματικός, προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες παρασάγγας απέχουν από την ιστορική πραγματικότητα.
Οι παραποιήσεις, οι διαστρεβλώσεις, οι αλλοιώσεις και οι συνεχείς μεθοδεύσεις είναι σταθερή και αγαπημένη μέθοδος των Αλβανών ηγετών.
Δήλωσε ο κ. Ράμα: «Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει… Τώρα είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν… Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική» και ακόμη: «Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις για τον πρωθυπουργό μας «μελιστάλακτες» «φίλος» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μακάρι, αυτή η φιλία να εκφράζει την αλήθεια.
Κατανοούμε την ευαισθησία του Αλβανού πρωθυπουργού και των συμπατριωτών του που δεν αντέχουν να ακούν «Βόρειος Ήπειρος». Δεν είναι όμως, δυνατό να αντιστρέψουμε την ιστορική πραγματικότητα.
Αλήθεια, «νεκρός ο όρος Βόρειος Ήπειρος»; Ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρειος Ήπειρος» παραμένει ζωντανός. Δεν είναι ούτε παρωχημένος, ούτε παραγράφεται επειδή ανήκει στο παρελθόν. Εάν αποδεχτούμε την άποψη του κ. Ράμα, πρέπει να παραγράψουμε το ιστορικό, ανθρωπογεωγραφικό, εθνολογικό παρελθόν. Οι καινοτόμες προσωπικές απόψεις του κ. Ράμα είναι εκτός πάσης πραγματικότητας.
Ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» είναι διπλωματικό δημιούργημα των Βαλκανικών πολέμων (1912 – 1913). Η Ήπειρος είναι Μία και Ενιαία. Οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις, με την Ιταλία να πρωτοστατεί, τεμάχισαν την Ενιαία Ήπειρο. Ένα τμήμα της παραμένει στη Ελλάδα και το άλλο τμήμα, το Βόρειο, έμελλε να λέγεται στη διπλωματική γλώσσα «Βόρειος Ήπειρος», με αμιγείς ελληνικούς πληθυσμούς κατακυρώθηκε στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, άδικα και αβασάνιστα, παρά πάσα έννοια δικαίου. Ως «Βόρειος Ήπειρος» έχει κατακυρωθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς και αυτό αποτελεί γεγονός ιστορικό που δεν λησμονείται και δεν παραγράφεται.
Με την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία δημιουργήθηκε πρόβλημα που έμεινε να λέγεται «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα». Ως «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα», συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων το 1946. Επομένως και οι γηγενείς κάτοικοι του Βορειοηπειρωτικού χώρου, που ζουν στον τόπο τους από αμνημονεύτων χρόνων, είναι «Βορειοηπειρώτες». Δήλωσε επίσης ο κ. Ράμα ότι οι «ονομαζόμενοι Βορειοηπειρώτες» γεννήθηκαν στην Αλβανία και είναι Αλβανοί πολίτες». Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι, πράγματι, γεννήθηκαν στην Βόρειο Ήπειρο που ανήκει στο αλβανικό κράτος και είναι Αλβανοί πολίτες. Ως Αλβανοί πολίτες είναι φιλόνομοι και τηρούν και σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί, αλλά δεν είναι Αλβανοί. Είναι Έλληνες με φρόνημα ελληνικό και συνείδηση ελληνική και απαιτούν και οι Αλβανοί να σέβονται την καταγωγή τους.
Πώς είναι δυνατόν να διαγράψουμε, όπως επιθυμούν οι Αλβανοί, την γεωγραφία και την ιστορία αιώνων του τόπου; Ο κ. Ράμα παραγνωρίζει, σκόπιμα, τα κατοχυρωμένα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας τα οποία κατά κόρον παραβιάζονται.
Επιθυμεί ο κ. Ράμα να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αφού μάλιστα, «μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική της πολιτική». Και η Ελλάδα επιθυμεί αγαθές σχέσεις μεταξύ των δύο όμορων κρατών, γεγονός που, κατά καιρούς το έχει αποδείξει. Η Ελλάδα πάντοτε έρχεται αρωγός και βοηθός των Αλβανών. Χιλιάδες Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα και με τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους συντείνουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Αλβανία συνήλθε από το βαθύ σκοτάδι που είχε περιέλθει κατά την περίοδο της χοτζικής καταιγίδας, χάρη στη βοήθεια των Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα.
Όμως, πως γίνεται να υπάρχουν αγαθές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, όταν οι διώξεις, οι εκφοβισμοί και οι δολοφονίες δεν έχουν τέλος; Να θυμίσουμε τη δολοφονία του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα, γιατί μιλούσε τη μητρική του γλώσσα και την εν ψυχρώ εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τους Μπουλιαράτες της Δερόπολης;
Και η φυλάκιση και καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη σε τι αποσκοπούσε; Στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυό χωρών; Ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Χιμάρας, ο οποίος, με αστείες κατηγορίες δικάστηκε για δύο χρόνια, ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε; Ο κ. Μπελέρης εξελέγη από τον ελληνικό λαό Ευρωβουλευτής. Μετέβη, ως Ευρωβουλευτής Έλληνας, στα Τίρανα να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό της χώρας. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός απαξίωσε να τον συναντήσει. Αντίθετα, οι μπράβοι του τον προπηλάκισαν.
Με τέτοιες ενέργειες δεν νομίζει ο κ. Ράμα ότι δυσχεραίνεται η ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Ελλάδα; Ας αφήσουν οι Αλβανοί ηγέτες τους παλικαρισμούς και τον αχρείαστο μισελληνισμό και με νηφαλιότητα και ειλικρινείς θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην ελληνική μειονότητα, να είναι βέβαιοι, ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα αναπτυχθούν και θα γίνουν θερμές.
Το ελπίζουμε!..