Δεν είναι… λήξαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων!

on .

Ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας και του κατοχικού δανείου, όχι μόνο λόγω του πρόσφατου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και εξαιτίας της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της θέσης του ότι «για εμάς νομικά το θέμα θεωρείται λήξαν». Οι δήμαρχοι της Ηπείρου κατά καιρούς και σε κάθε ευκαιρία θέτουν το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς και σ' αυτόν  εδώ τον τόπο οι καταστροφές υπήρξαν πολλές. Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα, αυτό είναι δεδομένο. Το 1946, στην Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. 

Το 1953, με την Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στην Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται.

Το 2019 η γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων της Ελλάδας. 

«Από το τέλος του πολέμου στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν παραιτήθηκε των αξιώσεων για επανορθώσεις και αποζημιώσεις» σημείωσε ο Ραδιόπουλος. Το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους ήδη από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, προσαρμοσμένο πάντοτε στις συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από ειδικούς, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν, δεν εκπονήθηκε συγκεκριμένη στρατηγική διεκδίκησης, όπως θα μπορούσε.

Στο μεταξύ ο Δήμος Σουλίου προωθεί τις διαδικασίες επανεκτίμησης, επικαιροποίηση και επανυποβολής στην αρμόδια Επιτροπή του αιτήματος της επίσημης και τυπικής ανακήρυξης de jure  της Παραμυθιάς ως μαρτυρικής πόλης με έκδοση  σχετικού  Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα, προς το σκοπό αυτό θα αποσταλεί πληρέστερος φάκελος προς την επιτροπή, με  επιπρόσθετη νομική θεμελίωση και ιστορική τεκμηρίωση.