Η στάση του ΚΚΕ για την Ιταλική εισβολή…
Με αφορµή την ιστορική επέτειο παραθέτω µια διαφορετική συµπεριφορά των στελεχών του ΚΚΕ, από τη γενικότερη εντύπωση που επικρατεί, εν σχέσει µε την εισβολή των Ιταλών φασιστών στην Ελλάδα και την αντίδραση αυτών. Παρά τη δηµοσίευση του πράγµατι πατριωτικού γράµµατος του αρχηγού του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη, στον ελληνικό Τύπο την 31.10.1940, µε το οποίο καλούσε τα στελέχη του ΚΚΕ να πολεµήσουν τον Ιταλό εισβολέα, τα υψηλόβαθµα στελέχη δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του έγκλειστου αρχηγού τους. Έτσι ο Ν. Πλουµπίδης χαρακτήριζε την επιστολή του Ζαχαριάδη πλαστή, γιατί δεν συµβάδιζε µε τη γραµµή της Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς και το γερµανοσοβιετικό σύµφωνο φιλίας, υπογραφέν από τους υπουργούς των Εξωτερικών Μολότοφ και Ρίµπεντροπ. Τη θέση αυτή υποστήριζε και ο γνωστός κοµµουνιστής διανοούµενος Ν. Καρβούνης.
Αλλά και τα απλά στελέχη του κόµµατος δεν φαίνεται επίσης να αποδέχτηκαν την επιστολή του αρχηγού τους, όπως υποστηρίζει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, «Τότε που ζούσαµε», ο κατά δήλωσή του κοµµουνιστής, χωρίς να είναι στέλεχος του ΚΚΕ, Ασηµάκης Πανσέληνος (1903-1984). Ετσι γράφει στο παραπάνω βιβλίο του για τις αντιλήψεις και αντιδράσεις των στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία δεν κατονοµάζει, για τις καταφανώς δωσιλογικές απόψεις τους. Ολως ενδεικτικά παραθέτω κάποιες εξ αυτών, αµέσως µετά το βροντερό «ΟΧΙ» του Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών φασιστών και το γράµµα του Ν. Ζαχαριάδη: – «Μου είπε –γράφει ο Α.Πανσέληνος– πως ο Μεταξάς παρασύρθηκε από τον ηλίθιο τον βασιλιά και τούτος πάλι, µε την συνεργασία του Τσώρτσιλ, βούλιαξαν την “Ελλη”»! – «Συµφέρο για την ανθρωπότητα είναι να πέσει η Αγγλία. Αυτή κι η Αµερική αντιπροσωπεύουν τον καπιταλισµό. [...] Η Γερµανία νικώντας κι αν δεν εγκαταλείψει την αντίδραση δεν θα µπορέσει να την επιβάλει στην Ευρώπη. Θα επιβληθή ο σοσιαλισµός µε την Ρωσία».
Επειδή περαιτέρω ο Α. Πανσέληνος υποστήριζε µε άρθρο του την αντίσταση του ελληνικού στρατού κατά των Ιταλών εισβολέων, προκάλεσε την οργή των φίλων του κοµµουνιστών.
– «Μου είπαν λοιπόν πως έγινα φιλοπόλεµος και πως σε κάθε πόλεµο εκείνοι που πρόδωσαν τα αντιπολεµικά ιδανικά της εργατικής τάξης, τέτοια προσχήµατα βρήκαν». Ακόµα: «πάψε να γράφεις µε το αίµα των άλλων». – «Οχι - όχι, µε διέκοψε ο Α., ο φασισµός είναι τίποτε µπροστά στην Αγγλική κεφαλαιοκρατία που σφίγγει τον κόσµο, εγώ –συνέχισε– γυρεύω τρόπο να πάω και να κρυφτώ στα βουνά κι εδώ µου προπαγανδίζεις τον ιµπεριαλιστικό πόλεµο».
Με άλλα λόγια, αµυνόµενη η Ελλάδα κατά της ιταλικής εισβολής, διεξήγαγε «ιµπεριαλιστικό πόλεµο»!
Μεταξύ άλλων ο Ασηµάκης Πανσέληνος αναφέρεται στο παραπάνω βιβλίο του στις προβλέψεις του «σοφού» καθηγητού ∆ηµ. Γληνού (1882-1943), ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθµο και επίλεκτο στέλεχος του ΚΚΕ. Μια εβδοµάδα πριν από την εισβολή της χιτλερικής Γερµανίας στην ΕΣΣ∆ προέτρεπε τη Σοβιετική Ένωση να υποχωρήσει στις αξιώσεις της Γερµανίας, «εφ’ όσον είναι ακµαιότατος ο αµερικανικός καπιταλισµός»! Και σ’ ένα παραλήρηµα ασυναρτησίας προέβλεπε ακόµη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα του πολέµου, «η Ευρώπη µονάχη της θα ζητήσει σωτηρία στον Σοσιαλισµό και η Ρωσία µοιραία θα είναι κεφάλαιο πιθανό να βοηθήσει την Ευρώπη».
Και πλήρης θαυµασµού για όλες αυτές τις προβλέψεις, ο Ασηµάκης Πανσέληνος έγραφε: «Ακούγαµε τον δάσκαλο κρεµασµένοι από το στόµα του»!