Το Ισραήλ και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν…
Το 2021 το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση αν το Ιράν περάσει το όριο του 60% καθαρότητας του ουρανίου, αλλά όταν συνέβη οι ΗΠΑ το έπεισαν να αποφύγει τις ενέργειες. Τον Ιανουάριο 2023 Διεθνής οργανισμός ατομικής ενέργειας διαπίστωσε ότι το Ιράν είχε εμπλουτίσει ουράνιο σε 83,7% καθαρότητα. Με 90% μπορεί να κατασκευαστεί ατομική βόμβα.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δύσκολα καταστρέφονται για τρείς λόγους: Είναι διασπαρμένες σε αποστάσεις μεταξύ των, είναι κρυμμένες σε υπόγεια καταφύγια εντός λόφων και το Ισραήλ δεν έχει το κατάλληλο όπλο να διεισδύσει στο αναγκαίο βάθος.
Μέχρι σήμερα κατάλληλο όπλο υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ και είναι οι βόμβες GBU-57 οι οποίες δεν έχουν εξαχθεί σε άλλες χώρες, ζυγίζουν 13 τόνους, μεταφέρουν 2,5 τόνους εκρηκτική ύλη και έχουν δυνατότητα να εισχωρήσουν σε 61 μ. (200 feet) βάθος στο έδαφος πριν εκραγούν.
H GBU-57 θα διαπεράσει 200 ft (61 m) από οπλισμένο σκυρόδεμα 5.000 psi (34 MPa), 26 πόδια από 10.000 psi (69 MPa) οπλισμένο σκυρόδεμα 130 πόδια (40 m) μέτρια σκληρού βράχου. Επειδή όμως οι βόμβες αυτές είναι υψηλής ακρίβειας, με περισσότερες βόμβες στον ίδιο στόχο είναι δυνατή η διείσδυση σε μεγαλύτερο βάθος.
Οι βόμβες αυτές λόγω του μεγάλου βάρους των μεταφέρονται μόνο από αεροσκάφη B-2 Spirit, B-52 Stratofortress, B-1B Lancer. Τελευταία μεταφέρονται και από τα αεροσκάφη F-15 ΕΧ με ειδική τροποποίηση. Τέτοια αεροσκάφη διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ και δεν τα έχουν εξάγει σε άλλες χώρες.
Το Ισραήλ διαθέτει F-15E, F-16 και F-35 από τα οποία κανένα δεν μπορεί να μεταφέρει τις βόμβες GBU-57, αλλά ενδεχομένως οι ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς και να βοηθήσουν το Ισραήλ, το οποίο ήδη έχει ζητήσει να αγοράσει τουλάχιστον 25 αεροσκάφη F-15EX.
Εάν οι ΗΠΑ δώσουν στο Ισραήλ F-15EX και βόμβες GBU-57 τότε το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι περισσότερο από πιθανό. Η ρίψη τους μπορεί να γίνει και από C-130 με τις κατάλληλες τροποποιήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει το Ισραήλ, αλλά πρέπει να του δοθούν οι βόμβες.
Διαφορετικά θα αρκεστεί στους υπόλοιπους πιθανούς στόχους και σε ενδεχόμενες προσβολές στις επίγειες ή υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις μικρού βάθους, με βόμβες GBU-28 τις οποίες διαθέτει και οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν από τα αεροσκάφη F-15E τα οποία επίσης διαθέτει το Ισραήλ. Οι βόμβες αυτές έχουν διατρητική ικανότητα 50 μ. σε χώμα και 5 μ. σε συμπαγές σκυρόδεμα. Επειδή όμως οι βόμβες αυτές είναι υψηλής ακρίβειας, με περισσότερες βόμβες στον ίδιο στόχο είναι δυνατή η διείσδυση σε μεγαλύτερο βάθος.
Επειδή για το Ισραήλ είναι η μοναδική ευκαιρία να ακυρώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν αυτό αποκτήσει πυρηνικές βόμβες, είναι πολύ ισχυρή η εκτίμηση ότι με κάθε τρόπο θα το προσπαθήσει, πιθανόν μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος ΜΧ (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.