Ερημώνουν τα χωριά…

on .

Πέρασε το καλοκαίρι, τέλειωσαν τα πανηγύρια, έφυγε ο κόσμος από τα χωριά, μείναν οι λίγοι να κλάψουν την μοίρα τους! Πάντα και για όλα σε αυτή την χώρα «φταίνε» οι άλλοι. Είναι η τέλεια δικαιολογία για να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω.

Ναι, φταίνε οι άλλοι κάποιες φορές ίσως με τις επιλογές των. Για παράδειγμα (ας πιάσω το αγαπημένο μου Ζαγόρι) φταίει ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Όχι και προς Θεού, δεν φταίνε τα άτομα, τα πρόσωπα, φταίει ο θεσμός όλων αυτών!

Πώς θα μπορούσαν να αυγατίσουν τον πληθυσμό μιας ενότητας του Δήμου Ζαγοριού ας πούμε; Γνώμη μου: 

1ον.  Να παραχωρηθούν ΔΩΡΕΑΝ προς χρήση όλα τα δημοτικά καταστήματα με μοναδικές υποχρεώσεις των ενοικιαστών, πέρα από την καταβολή των λογαριασμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό)  για να ισχύει το καθεστώς της δωρεάν χρήσης, να πρέπει να μείνουν στο χωριό στο οποίο τους παραχωρήθηκε η χρήση για όσα χρόνια αυτή διαρκεί! Επίσης, αίθουσες σχολείων να παραχωρηθούν για «φροντιστήρια, Ελληνικών και ξένων γλωσσών», ίσως κάποιο κτήριο για συνεργείο αυτοκινήτων, για έκθεση – πώληση τοπικών προϊόντων, αρτοπωλείο (πιο ιδανικά φούρνος), μικρές αγορές, φαρμακεία, κλπ.

2ον. Ο Δήμαρχος από την επόμενη της ανάληψης της θέσης του να ΠΡΕΠΕΙ να μένει στο δήμο που εκλέχθηκε.

3ον. Το ίδιο και για κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού εκλέχθηκαν για να υπηρετήσουν το δήμο και τους πολίτες, ας μένουν στα χωριά τους ή στην έδρα του δήμου.

4ον. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να μένουν στο χωριό στο οποίο εκλέχθηκαν. Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που σαν εκλέχθηκαν στην θέση αυτή, οι υπηρεσίες τους δέχθηκαν την πλησιέστερη μετάθεση για λόγους Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δε μη εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι πρόεδροι να είναι εκεί!

5ον. Οι Εργαζόμενοι στον Δήμο, αν η θέση τους προέκυψε και από εντοπιότητα, ας μένουν στο δήμο (με σωστά κίνητρα). 

6ον. Με σωστά κίνητρα οι συνταξιούχοι να γυρίσουν στα χωριά τους! Ακούω πολλούς να λένε με παράπονο....αααχχχ να ήμουν στο χωριό τα τελευταία χρόνια της ζωής μου, να «πάω» ευτυχισμένος, αλλά… 

7ον. Κάθε επαγγελματίας που ήδη δραστηριοποιείται να μένει εδώ! Πόσοι είναι όλοι αυτοί; Για κάντε μια σούμα. Και αν είναι μαζί σύζυγοι ή και παιδιά;

Θα μου πείτε, ποια είναι τα κίνητρα που μπορεί να δώσει ένας δήμος;

  • Ποσοστιαία ελάφρυνση στα Δημοτικά Τέλη (ύδρευσης, αποχέτευσης, πχ) 
  • Προσφορά δημόσιας γης για ανέγερση κατοικίας (νομίζω λέγεται Αναδασμός) και 
  • ΑΝ θέλει... μπορεί να βρει και άλλα κίνητρα!

Γιατί μόνο με τον τουρισμό, θα γίνει το Ζαγόρι... μουσείο (θα έρχονται, θα βλέπουν, θα φεύγουν). Κάποτε ο δήμαρχος του Δήμου Τύμφης (νυν δήμαρχος Ζαγοριού) με ρώτησε: Θα ερχόσουν στο Ζαγόρι, στο Βραδέτο, να μείνεις με την οικογένειά σου;

Του απάντησα ΦΥΣΙΚΑ, αλλά να έχω δουλειά σαν αυτή που σπούδασα, οπότε αν δραστηριοποιούνταν κάποιο Αγροτικό Ιατρείο, ευχαρίστως. ΟΧΙ όμως να έρθω για να γίνω Δασεργάτης. Αν μου δώσεις (του είπα...) ένα αλυσοπρίονο θα το κόψω το δέντρο αλλά δεν ξέρω ποιόν θα σκοτώσει, αν δεν σκοτωθώ μοναχός μου! 

Την επόμενη χρονιά μεταδημοτεύτηκα στο Βραδέτο, αλλά ο δήμαρχος ΔΕΝ κατάφερε να πράξει κάτι ανάλογο!

*Ο Στέφανος Χρηστογούλας είναι νοσηλευτής κλ. Θώρακος και Καρδιάς.