Το ξύπνημα της Αντιπολίτευσης…

on .

 Η Γαλλική Επανάσταση (1789), βασισμένη στα ιδεολογικά μηνύματα του Διαφωτισμού, θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα πάνω στα ιστορικά αποθέματα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, που είναι η συμμετοχή του πολίτη, η λογοδοσία, η αρχή της πλειοψηφίας, ο λόγος και ο αντίλογος. Έτσι η σύγχρονη εφαρμοσμένη πολιτική στο αντιπροσωπευτικό μας σύστημα στηρίζεται και χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχασαν την απαιτούμενη δυναμική, με δική τους ευθύνη, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να κυβερνά χωρίς να ελέγχεται και να απειλείται από κανέναν. Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, συντηρητικός πολιτικός, πρόσφατα στο ΒΗΜΑ δήλωσε: «Ποτέ η πολιτική κυριαρχία ενός μόνο κόμματος δεν βοήθησε στην προαγωγή της δημοκρατίας και την επίλυση των προβλημάτων του πολίτη».

Η άποψη αυτή έχει απόλυτη εφαρμογή σήμερα στο ελληνικό σύστημα, όπου τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να τα κρίνει, να τα αμφισβητήσει και να πείθει με την πρότασή της για επίλυση. Και είναι λογικό επακόλουθο να αισθάνεται ο σκεπτόμενος πολίτης απογοητευμένος, καθώς απειλούν τη ζωή του ζητήματα, όπως είναι η φτώχεια, η υγεία, η ακρίβεια, τα Fund, η ενέργεια, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και πολλά άλλα.

Και πράγματι ως τα σήμερα τα αντιπολιτευτικά κόμματα είναι αδύναμα, ανίκανα και χωρίς λόγο πειστικό σε τέτοιο βαθμό που οι περισσότεροι των πολιτών να ιδιωτεύουν και να απέχουν από εκλογές με το επιχείρημα ότι είναι όλοι ίδιοι ή ότι κανείς δεν νοιάζεται για τα συμφέροντά τους και τις ανάγκες τους.

Όμως στα πολιτικά πράγματα ποτέ δεν διαρκεί για πολύ ούτε η στασιμότητα, ούτε ο ίδιος τρόπος διακυβέρνησης, γιατί στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας γεννιούνται συνεχώς καινούριες ανάγκες και απρόσμενοι κίνδυνοι που δεν ανέχονται την αδράνεια ή την ύπνωση όλων. Και έτσι δημιουργούνται συνθήκες για μεταβολές ή εξελίξεις σε θετική ή και αρνητική κατεύθυνση.

Αυτή η κατάσταση αρχίζει να διακρίνεται και στη δικιά μας πολιτική ζωή. Ως σήμερα τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απείχαν κυριολεκτικά από τα πολιτικά δρώμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση, αφού δεν έχει ούτε αρχηγό ούτε λόγο. Σχεδόν βρίσκονται σε κατάσταση γελοιοποίησης και στα πρόθυρα διάσπασης με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του.

Η ευθύνη γι’ αυτή τους την κατάντια ανήκει σε όλους αυτούς που σήμερα πρωτοστατούν για την εκλογή νέας ηγεσίας, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί ήταν εκείνοι που με την ευλογία του Τσίπρα υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων τον Κασσελάκη ως τον Μεγάλο Ηγέτη και σωτήρα των Ελλήνων. Τώρα οδύρονται με το κακό που τους βρήκε και ματαιοπονούν, γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος τους κούνησε οριστικά το μαντήλι.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, είναι γεγονός ότι με την πολιτική του πρακτική, με τις εμμονές του Ανδρουλάκη στις υποκλοπές και με τις διφορούμενες θέσεις σε καίρια ζητήματα, όπως ήταν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δεν μπόρεσε να προσελκύσει και να πείσει τους πολίτες για μια διαφορετική κοινωνική πολιτική. Αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε θετικά όλη τη διαδικασία για την εκλογή νέου ηγέτη.

Το ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα έξι σοβαρών στελεχών, με τον πολιτικό τους λόγο, με τον πολιτικό τους πολιτισμό και με την πειστική τους κριτική στο κυβερνητικό έργο έδειξαν ότι μπορούν να διαμορφώσουν ένα σοβαρό και αποτελεσματικό αντίλογο. Και η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές και με την προτίμησή του στον Χάρη Δούκα αποτελεί γεγονός πολύ σημαντικό για τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται παρά την εικόνα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν δυνάμεις οργανωμένες που στοχεύουν στη φθορά του Κυρ. Μητσοτάκη και αδιαφορούν για τις συνέπειες στο κόμμα και ευρύτερα στην κοινωνία. Η απουσία του Καραμανλή και του Σαμαρά από τη γιορτή για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Ν.Δ. δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το τι επιδιώκουν. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης δεν θα συμβιβαστεί με τους αμφισβητίες του και θα συνεχίσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Χωρίς αμφιβολία η πολιτική σκηνή με την αμφισβήτηση του Μητσοτάκη και με τον Χάρη Δούκα νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τον τόπο και για τον καθένα.