Τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή του νερού…

on .

Πρόσφατα εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εισάγει νέο σύστημα κοστολόγησης του νερού, τους όρους και τη μεθοδολογία υπολογισμού του και αναμένουμε να δούμε τις νέες τιμές νερού από το 2025 και μετά, με το ερώτημα, θα είναι οι ίδιες, χαμηλότερες ή υψηλότερες της τρέχουσας;

Η αναφερομένη απόφαση εφαρμόζεται στις υπηρεσίες ύδατος που δύνανται να παρέχονται μέσω οργανωμένων συλλογικών δικτύων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και μέσω  μεμονωμένων υδρογεωτρήσεων που δεν ανήκουν σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα και δεν εφαρμόζεται, στις υδροληψίες από πηγάδια/φρέατα, εκτός των απολήψεων από γεωτρήσεις. Οι νέοι κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού για όλες τις χρήσεις  που αναφέρονται στην ΚΥΑ, ορίζουν διαφορετικές τιμές ανά περιοχή, ανά κοινωνική ομάδα και διατηρούν την κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση νερού. Για τον προσδιορισμό των τιμολογίων των παρεχόμενων υπηρεσιών οι πάροχοι θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, η ΚΥΑ .

Οι τιμολογιακές πολιτικές έως και σήμερα, των εκάστοτε αρμοδίων φορέων ύδρευσης (ΕΥΔΑ Πρωτευούσης  – ΕΥΑ Θεσσαλονίκης  – ΔΕΥΑ Δήμων – Συνδέσμων  Ύδρευσης - Δημοτικών Υπηρεσιών  ΟΤΑ  – ΤΟΕΒ )  είναι διαφορετικές και λίγο πολύ, όλοι το γνωρίζουμε. Δημότες της πόλης μας έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ότι στα Γιάννενα πληρώνουμε το ακριβότερο νερό. Το διαπιστώνουν από τους  λογαριασμούς που είναι αρκετά υψηλότεροι, κάνοντας  σύγκριση της τιμής του νερού άλλων πόλεων με αυτό των Ιωαννίνων. Αναρωτιούνται επίσης γιατί η περιοχή των Ιωαννίνων, παρότι έχει τους μεγαλύτερους ετήσιους δείκτες βροχόπτωσης και τις μεγαλύτερες  χιονοπτώσεις στην χώρα, αντί να παρέχει το φθηνότερο νερό στους κατοίκους της, έχει το ακριβότερο τιμολόγιο παροχής νερού σχεδόν από όλους τους Δήμους της χώρας. 

Το θέμα μας είναι τι μέλει γενέσθαι. Θα αλλάξουν κάποια από αυτά με τη νέα ΚΥΑ; Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι μεγάλες, θα υπάρχει όφελος των καταναλωτών στον Δήμο μας; Επίσης, η τιμή χρέωσης θα είναι διαφορετική στα διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα όπως σήμερα ή θα ακολουθήσει την ίδια τιμή με αυτή της πόλης των Ιωαννίνων; Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση εκτός του προσδιορισμού του χρηματοοικονομικού κόστους παρόχου υπηρεσιών ύδατος, δυστυχώς επειδή υφίσταται μια από τις αναφερόμενες  συνθήκες  της ΚΥΑ (Άρθρο 5 παρ. 2α) θα επιβάλλεται στους νέους λογαριασμούς μας και το επιπλέον αντίτιμο του  «Περιβαλλοντικού Κόστους» επειδή η Λίμνη  Παμβώτιδα που αποτελεί  επιφανειακά  Ύδατα, έχει  οικολογική  κατάσταση  Μέτρια / Κατώτερο του Καλού (Αναφορά της 2η Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου -ELO5).

Ευτυχώς τα υπόγεια ύδατά μας είναι σε κατάσταση καλή και δεν υπάρχει ελλιπής κάλυψη  των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων, οπότε δεν υφίστανται οι αναφερόμενες  συνθήκες  της νέας ΚΥΑ και δεν προκύπτει και το νέο «Κόστος Πόρου» στην τιμή ύδρευσης των λαγαρισμένων μας. 

Αγαπητοί συμπολίτες, πρέπει να καταλάβουμε ότι με την νέα ΚΥΑ ο τρόπος που θα κοστολογείται και θα τιμολογείται το νερό, τόσο για την ύδρευση όσο για την άρδευση και άλλες χρήσεις, δεν θα είναι μόνο συνάρτηση της ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών νερού από τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς, αλλά πρέπει να  λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος φυσικών πόρων, δηλαδή την ποιότητα και την ποσότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, τις αιτίες ρύπανσης των νερών αυτών που δεν θα οφείλεται σε φυσικά αίτια, την ελλιπή κάλυψη των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων και τον περιορισμό των διαθέσιμων υδατικών πόρων σε βαθμό μεγαλύτερο από το φυσικό ρυθμό ανανέωσής τους.

Βάσει λοιπόν των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως η ανάγκη εξασφάλισης νερού ικανοποιητικής ποιότητας παντού και για πάντα είναι επιτακτική. Το ερώτημα είναι, η ανάκτηση του κόστους με τη νέα τιμολόγηση του νερού θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης του νερού; Αυτό ας το κρίνει ο καθένας μας! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα πολλά νέα μέτρα, όπως εξοικονόμηση νερού στην κατοικία με νέες συσκευές και νέες μεθόδους χρήσης του, επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, συστήματα ελέγχου ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων μας και γενικά να γίνει εφαρμογή των νέων τεχνολογιών διαχείρισης των υδάτων.

Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλήξουν σε μια συντονισμένη πολιτική, γιατί τα τελευταία χρόνια ακραία φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους και δημιουργούν προβλήματα στις κοινωνίες. Το πρόβλημα του νερού θα είναι ένα από τα σοβαρότερα, που θα επηρεάζουν τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία και την ανάπτυξη. Η ποιότητά του λοιπόν και η προστασία των αποθεμάτων του πρέπει να αποτελούν μόνιμο μέλημα μας. 

*Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε..