Τα... υποκειμενικά

on .

-Η  ακόλουθη άποψη σε  ποιον ανήκει; Α) Στον Δ. Κουτσούμπα; Β) Στον Π. Πολάκη; Γ) Στον Χ. Δούκα; Δ) Στον Π. Λαφαζάνη; Ε ) Στον Αλέξη Τσίπρα; {...} “Και όταν μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά, τους απαντάμε: από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλιά τους. Να τα φορολογήσουμε επιτέλους! “{...}

-Απάντηση: Γράφω γι’ αυτή ακριβώς την άποψη με την συγκεκριμένη διατύπωση. Αυτή  λοιπόν ανήκει στον δήμαρχο Αθηναίων και  υποψήφιο Πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα και είναι  μέρος της ομιλίας του στην εσωκομματική διαδικασία στην οποία μίλησαν οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Ο οποίος φαίνεται για λόγους που αυτός γνωρίζει επέλεξε να "πάθει αριστερά" και κυρίως "να  πάθει  ΣΥΡΙΖΑ". Θεωρεί, ίσως, πως με αυτή  την διατύπωση παρουσιάζεται πιο αντισυστημικός  από τους άλλους συνυποψήφιούς του και ταυτόχρονα «προσκαλεί» να τον ενισχύσουν και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ…

- Αλλά φαίνεται πως «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ» και ένδεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και αναφέρθηκαν σε «απροστάτευτους δανειολήπτες και εγγυητές», σε «κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδος», στη «βασική προτεραιότητα των funds που είναι η απόκτηση κερδών» και στο «χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που λύθηκε ως προς τις τράπεζες» αλλά όχι ως προς τους δανειολήπτες. Ανήκουν στην «λαϊκή δεξιά» και δεν είναι  άγνωστοι μερικοί όσον αφορά σε ορισμένες διαφοροποιήσεις τους από την πολιτική  του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποτελεί και στόχο ΜΜΕ και επιχειρηματικών κύκλων.

- Στην απάντηση που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και τη Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπάρχουν αριθμοί, ενδεικτικοί του έργου που έχει συντελεστεί. Από τα μη εξυπηρετούμενα του 2019 που ανέρχονταν στα 92,2 δισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς είχαν μειωθεί στα 70,4 δισ. ευρώ. 21,8 δισ. λιγότερα, μειωμένα δηλαδή κατά 24%. Συνολικά το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούσαν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει σημαντικά, στο 32%. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για τους ευάλωτους οφειλέτες, σωρευτικά μέχρι τις 31.8.2024 έχουν υποβληθεί 3.581 αιτήσεις ευάλωτων εκ των οποίων οι 1.663 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με επιτυχή κατάληξη για τις 1.162, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης της πρότασης.  Η ενδεκάδα  των βουλευτών της ΝΔ φαίνεται να υιοθετεί επιχειρηματολογία υποψήφιων Προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και  προβάλλουν μια ρητορική γνωστή από τον ΣΥΡΙΖΑ  της εποχής του 2012-2015.

- Και  μέσα  σε όλα  αυτά,  θυμήθηκα και τα όσα είχα διαβάσει και ακούσει όταν  θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Χαρακτηρισμοί  όπως “ένα αντιλαϊκό μέτρο” που θα δημιουργούσε εργαζόμενους “είλωτες μέσα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα”, και κακοπροαίρετες  επιφυλάξεις  για  το  αν το μέτρο θα επεκταθεί και θα αφορά εκατομμύρια  εργαζόμενους. Τελικά η Ψηφιακή Κάρτα αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο και έως τώρα έχουν  ενταχθεί 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε  μια διαδικασία που εξασφαλίζει απολύτως τα εργασιακά τους δικαιώματα. Από την εφαρμογή του μέτρου έως σήμερα οι δηλωθείσες υπερωρίες μόνο στα S/M, αυξήθηκαν κατά 61%. Αυτές οι υπερωρίες χωρίς  την ύπαρξη της Ψηφιακής Κάρτας θα  είχαν όλες δηλωθεί και θα είχαν αποδοθεί  στους εργαζόμενους;

- Σε προηγούμενη στήλη είχα  αναδείξει , επικριτικά, την πρακτική  του τότε Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για την αγορά «σύνθεσης λουλουδιών» αξίας 6.000 ευρώ για την διακόσμηση του γραφείου του. Και φυσικά, με βάση τις αρχές μου και «υποκειμενικά» βέβαια, επικρίνω την πρακτική της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη για την αγορά, αξίας 17.980 ευρώ, με απ’ ευθείας ανάθεση, διαδικασία βέβαια που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, χαλιών για  τις  ανάγκες του Γραφείου της στο Υπουργείο Τουρισμού.

-Ας  διευκρινιστεί αυτό. Τους βομβητές που εξερράγησαν δεν τους είχαν ανυποψίαστοι πολίτες για να τους χρησιμοποιούν στις επικοινωνίες τους. Τους έφεραν πάνω τους οι «μαχητές της ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ» -δηλαδή μέλη της στρατιωτικής πτέρυγάς της, που έχει χαρακτηριστεί επισήμως από την Ε.Ε. ως τρομοκρατική οργάνωση- όχι για να επικοινωνούν με τις  οικογένειές τους, αλλά για να μη γίνονται αντιληπτές οι θέσεις τους και οι μετακινήσεις τους, από τις αρχές του Ισραήλ. Το κτύπημα δηλαδή δεν ήταν δολοφονία, ούτε τρομοκρατία. Ήταν ενέργεια αυτοάμυνας των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ -κατά νόμιμου στρατιωτικού στόχου- σε συνθήκες πολέμου.

-Κατανοώ την στάση του μαθητή, δεν τον δικαιολογώ, που χρησιμοποίησε το κινητό ενώ  απαγορεύεται. Διαχρονικές παθογένειες δεν εξαλείφονται μονομιάς. Αλλά δεν δικαιολογώ την στάση  του γονέα του που έσπευσε να τον δικαιολογήσει.