Κλιματικές ανατροπές
- Θέλοντας και μη θέλοντας, μπήκαμε στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής. Επώνυμες, δρομολογημένες και καταστροφικά μετρημένες οι φάσεις των φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής, προαναγγέλονται με ψηφιακό «σήμα κινδύνου» στο κινητό μας.
- Πολύ γρήγορα, αλλά και πολύ καθυστερημένα, εμφανίστηκαν ειδικοί και ειδικότητες που επανδρώνουν νέες και ειδικές θέσεις σε υπηρεσίες και νέους φορείς και με πληθωρικές παρουσίες στα επικοινωνιακά δίκτυα, προσφέρουν μια τρομοκρατική ενημέρωση, τόσο για την πορεία και διαδρομή της Κλιματικής Ανατροπής, όσο και για το κόστος και τις συνέπειες. Αμέσως κάποιες συλλογικότητες θεομηνιόπληκτων συγκροτούνται, καταγράφονται και μπαίνουν στη λίστα θεραπείας των συνεπειών.
- Αυτά είναι κάπως γνωστά και από την ιστορία μας σαν σεισμόπληκτοι, πυροπαθείς, πολεμοπαθείς, προσφυγιές και άλλες απρόβλεπτες ανώμαλες καταστάσεις που θεραπεύονταν ικανοποιητικά.
- Ένα από τα πρώτα μεγάλα προβλήματα που χρεώνονται στην Κλιματική Αλλαγή είναι η ξηρασία, η θερμοκρασιακή άνοδος και τα φαινόμενα λειψυδρίας, με εντυπωσιακές εικόνες από την πτώση της στάθμης του νερού στις λίμνες, η μείωση της παροχής του νερού ποταμών, η πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων που αντλούνται για καλλιεργητικές ανάγκες κ.ά..
- Το θέμα της λειψυδρίας των Αθηνών μπήκε ήδη στην άμεση επικαιρότητα, σαν επερχόμενος κίνδυνος, με ανακοινώσεις μάλιστα για προγραμματισμένους εμπλουτισμούς από νέες πηγές. Σε τηλεοπτική μάλιστα συζήτηση δημοσιογράφου με ειδικό επιστήμονα, τέθηκε και η ερώτηση: αν μέσα στα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας του λεκανοπεδίου Αττικής αντιμετωπίζεται και η μετακίνηση πληθυσμού στην επαρχία! Ακραίο βέβαια, αλλά αρθρώθηκε στη συζήτηση.
- Με το θέμα της «επερχόμενης» λειψυδρίας συσχετίζεται και η επίπτωση στη γεωργική παραγωγή και το έλλειμμα στην αγορά σε διατροφικά προϊόντα. Η εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, η μετατροπή πολλών σε φωτοβολταϊκά πεδία, η γήρανση και αποχώρηση αγροτών και η έλλειψη ενδιαφέροντος νέων για γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, είναι προβλήματα που συζητούνται πλέον και στις ευρωπαϊκές χώρες. Γνωστά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην συλλογή των προϊόντων.
- Όλα αυτά χρεώνονται στην Κλιματική Αλλαγή ενώ άρχισαν να προβληματίζουν και την .... «τουριστική βιομηχανία μας»!! Και εκεί, εκτός από τη λειψυδρία και τη λειψανδρία, η ... «ξαπλώστρα» και η χρήση δημόσιου χώρου, άνοιξε κι άλλες πληγές. Η απληστία των νησιών προκαλεί τα «ορεινά» ερημοχώρια, τα οποία περιμένουν την «Υποεπιτροπή της Βουλής» να στείλει τα πολυτεχνικά κλιμάκια να τα… μελετήσουν! !
* * *
- Συνοδά προς το θέμα της λειψυδρίας, το οποίο μεγεθύνεται και παίρνει παγκόσμια διάσταση και όσες επιπτώσεις αρχίζει να έχει σε οικονομικούς και αναπτυξιακούς τομείς, πρέπει να συνδεθεί και με την επικοινωνιακή διάσταση της περιοδείας του πρωθυπουργού στις Δανηλιόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, στη Γερμανοπροβολή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο καμπανάκι συναγερμού στα κινητά της θεομηνίας Atena! Πρόσθεσε και αυτή τη βούλα της Κλιματικής Αγωνίας, με ακραία και καταστροφικά φαινόμενα. Ακολουθεί ο «Boris»!
- Δεν είναι γνωστό αν οι Μετεωρολόγοι, μαζί με τα χιλιοστά του νερού που πέφτει και το μέτρημα των κεραυνών του νεφεληγερέτη Δία, μπορούν να μετρήσουν και πόσο πολύτιμο νερό πηγαίνει στη θάλασσα!
- «Και παραπονούνται τα ποτάμια στη θάλασσα που παίρνει τα νερά τους και τ 'αρμυρίζει», για να θυμηθούμε και τον ποιητή Δροσίνη που δεν τον βρίσκουμε πια στα σχολικά βιβλία. Ένα ποίημα που προφητικά έχει μέσα του σπέρματα Κλιματικής Κρίσης.
- Αλλά ας σταθούμε στα ακροατήρια της εξόδου του αξιότιμου Πρωθυπουργού και τις πλούσιες παροχές που ανακοίνωσε.
- Δεν μοιράστηκαν έστω λίγα ενάριθμα εκατομμύρια ευρώ σαν μια πρώτη δόση της προσοχής της Κυβέρνησης για την επερχόμενη λειψυδρία, με τόσες φωτογραφίες με λίμνες που παρουσιάζονται με στάθμες μειωμένες έως αποξηραμένες και ποτάμια με ροές ταπεινωμένες. Η ανάδειξη του κινδύνου λειψυδρίας και της Πρωτεύουσας και των νησιών της «τουριστικής βιομηχανίας» που ήδη πλήττεται και στην παραγωγή κάποιων κηπευτικών, δεν καταγράφηκε στην επικοινωνιακή πρωθυπουργική μεγάλη έξοδο.
- Οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν την κατασκευή υδατοδεξαμενών. Αν είχε αναγγελθεί η κατασκευή 500 υδατοδεξαμενών με ένα φάστ πρόγραμμα, θα εντυπώσιαζε περισσότερο θετικά από άλλα μέτρα.
- Νερό χρειάζεται και για την πυροπροστασία. Κάηκαν σπίτια και έφθασαν οι φλόγες και στην Πεντέλη. Αν ανακοίνωναν υδατοδεξαμενές στα πυρόπληκτα και μια επιδοτούμενη κατασκευή στα σπίτια μέσα στα δάση, νόμιμα ή αυθαίρετα, μιας στέρνας με ένα μικρό αντλητικό φορητό μηχάνημα, θα ήταν μια πρόνοια θετική για τις επόμενες πυρακτωμένες γλώσσες μιας αναμενόμενης Κλιματικής καντρίλιας, με χορούς τυφώνων και πυρακτωμένους ποταμούς του Δία.
- Στις υδατοδεξαμενές οι Αλβανοί προηγούνται αρκετές δεκαετίες, για να στέλνουμε εκεί τα ελικόπτερα πυρόσβεσης να φορτώνουν νεράκι για να σβήσουμε τη φωτιά στο βουνό Νεμέρτσικα.
- Αυτά, μαζί με άλλες ιδέες των πρακτικών ανθρώπων και των πολλών ειδικών, θα περνούσαν εύκολα και από τη Βουλή.
- Ο χειμώνας έρχεται και η Κλιματική Αλλαγή περιφέρεται απειλητική από χώρα σε χώρα και από χωριό σε χωριό.
- Πολλά γράφονται στα πεπραγμένα της και πολλά προβλέπουν οι καιροσκόποι ακόμη και με τα… μερομήνια του λαού μας.
Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…
ο μέτοικος