Τήβεννος στον Τσίπρα, σιωπή στα κόμματα…

on .

Τιμήθηκε προ ημερών ο Τσίπρας, από μεγάλο τουρκικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, με το αξίωμα του επίτιμου διδάκτορα. 

Αντικειμενικά, πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση ενός προσώπου για την προσφορά του σ’ ένα τομέα δράσης, όπου ωφελήθηκε η επιστήμη και γενικότερα η κοινωνία. Αυτό κανονικά σημαίνει και περηφάνεια στην Ελλάδα, αφού ο κ. Τσίπρας είναι σημαίνον πολιτικό πρόσωπο και διετέλεσε και πρωθυπουργός της για πέντε χρόνια. 

Εκτιμώ πως είναι χρήσιμο να επεξεργαστούμε αυτό το συμβάν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε διαπιστώσεις της λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος που ελέγχει και καθοδηγεί τις ελπίδες με βάση τα συμφέροντά του και τις στοχεύσεις. Καταρχήν δεν μπόρεσα να καταλάβω για τι πράγμα τίμησαν τον κ. Τσίπρα. Μήπως ως μεγάλο πολιτικό ηγέτη που ωφέλησε τις δυο χώρες ή και γενικότερα τον ευρωπαϊκό χώρο; Εκτιμώ, πως η απόδοση τιμής σε κάποιον πολιτικό αποδίδεται εφόσον κριθεί από την ιστορία και από την θετική αποδοχή του από το λαϊκό αίσθημα. Έχει συμβεί αυτό ως τα σήμερα με αναφορά στο έργο και την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού; 

Μήπως οι Τούρκοι τον τίμησαν στο πανεπιστήμιό τους επειδή έχει διακριθεί σε κάποιον επιστημονικό τομέα και προόδευσε σημαντικά την γνώση και την έρευνα; Μα ο κ. Τσίπρας είναι αμφίβολο αν έχει διαβάσει ένα βιβλίο ή αν έχει παρακολουθήσει ως φοιτητής μια ώρα μάθημα γιατί ως γνωστόν η ενασχόλησή του με το σχολείο ήταν οι συνεχείς καταλήψεις και το… εμπόδιο διδασκαλίας μαθημάτων. 

Επειδή δεν υπάρχει κάποια ερμηνεία στην τουρκική πράξη, θα προσπαθήσω να αναλύσω το γεγονός με ορισμένες παρατηρήσεις. Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης που ανακήρυξε σε διδάκτορα τον κ. Τσίπρα είναι ιδιωτικό. Εύλογα δε, γεννάται το ερώτημα πώς τίμησε το ιδιωτικό ίδρυμα τον πολιτικό που απορρίπτει και καταδικάζει την ιδιωτική εκπαίδευση; Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία ότι τα παιδιά του από το νηπιαγωγείο φοιτούν στην ιδιωτική αμερικανική σχολή Χιλλ! 

Επίσης, ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου αυτού είναι ένας Τούρκος εκατομμυριούχος με το όνομα Koc. Πρόκειται για ένα φίλο και υποστηρικτή του Ερντογάν, άρα και της πολιτικής του. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να προχωρήσει τις σκέψεις του…

Και μια ακόμα πληροφορία: περιένδυσε τον κ. Τσίπρα με την τήβεννο του πανεπιστημίου, καθηγητής με το όνομα Νταβούτογλου. Πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό του Ερντογάν και για τον πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος στα συγγράμματά του, έχει αναπτύξει την θεωρία για τη «Μεγάλη Πατρίδα» και κατά πρότασή του «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι ο επιστήμονας που προτρέπει το τουρκικό κράτος να κατακτήσει τη Δύση, δηλαδή και την Ελλάδα, όχι με όπλα, αλλά με την ισλαμοποίηση. Πράγματι, είναι θεωρίες θαυμαστές και λίαν «χρήσιμες» για τους Έλληνες. 

Ο καθένας γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα μπορεί να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα για την μεγάλη τιμή που έκανε σε Έλληνα πολιτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Τουρκίας. 

Αλλά σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται για το πώς δέχτηκαν τα ελληνικά κόμματα αυτή την τιμητική διάκριση του Τσίπρα. Συμμετέχουν στις χαρές, επικροτούν την διακριτική αναγνώριση ή αμφισβητούν την γνησιότητα των προθέσεων των Τούρκων; Δυστυχώς, εσιώπησαν κατά τρόπο προκλητικό. Δεν άρθρωσαν ούτε μια πρόταση και έτσι το όλο ζήτημα πέρασε και στη διεθνή κοινότητα ως μια καλοπροαίρετη, φιλική και ειρηνική πράξη των Τούρκων! Εκτιμώ ότι οι πολιτικοί μας προσεγγίζουν την πολιτική των γειτόνων με απλοϊκό και ρηχό τρόπο. Νομίζουν πως με την σιωπή τους εδραιώνουν τη φιλία και ας γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν σχεδιασμό μόνιμο για την αμφισβήτηση των εθνικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας ανεξαρτησίας. 

Ας είναι όμως όλοι τους βέβαιοι ότι οι πολίτες γνωρίζουν να φυλάγουν τις πύλες της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.