Η τεκμαρτή φορολόγηση ατομικών επιχειρήσεων…
Κάποιοι βλέπουν τον ιδιωτικό τομέα σαν μια σαρκοβόρα τίγρη που πρέπει να τη σκοτώσουμε. Άλλοι τον βλέπουν σαν μια αγελάδα που μπορούμε να αρμέξουμε. Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που τον βλέπουν σαν ένα γερό άλογο που τραβάει ένα σαραβαλιασμένο κάρο (Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953 (1874-1965)). Αλήθεια πόσο επίκαιρο και πόσο διαχρονικό παράλληλα. Την εβδομάδα που μας πέρασε το οικονομικό επιτελείο της χώρας ανακοίνωσε τον νέο τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, πλην των αγροτών και όσων εργάζονται με μπλοκάκι. Παρατηρήσαμε αμέσως και όχι εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και συγκεκριμένα κάτω από 10.000 ευρώ στοχοποιούνται και τους επιβάλλεται φόρος για τεκμαρτό εισόδημα, ο οποίος φτάνει έως και 50.000 ευρώ εισόδημα, ανάλογα με το προσωπικό της επιχείρησης και τον τζίρο αυτής. Μία μικρή αναδρομή στα όσα λέχθηκαν είναι ότι ο αυτοαπασχολούμενος θα ξεκινάει με τον κατώτατο μισθό 780Χ14 μισθούς σύνολο 10920 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται με τις τριετίες που λειτουργεί η επιχείρηση συν 10% επιπλέον. Επίσης θα προσαυξάνει 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης και επιπλέον με ένα συντελεστή θα προσαυξάνεται το εισόδημα βάσει του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, εφόσον ξεπερνάει συγκεκριμένα ποσοστά.
Το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης έχει μια πολυπλοκότητα και πολλή αδικία μέσα του εάν και εφόσον εφαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση. Θα σας περιγράψω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ας υποθέσουμε μία ατομική επιχείρηση που έχει έναν εργαζόμενο, η οποία βρίσκεται στον 7ο χρόνο λειτουργίας της. Τότε έχουμε μία τριετία και βάσει του κατώτερου μισθού υπολογίζουμε την τριετία συν το 10% επιπλέον του μισθού συν 10% από το κόστος μισθοδοσίας. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι περίπου 14500 ευρώ δηλαδή η επιχείρηση πρέπει να δηλώσει ως εισόδημα, εφόσον βρίσκεται κάτω από αυτό, αυτό το ποσό, άσχετα αν τα βιβλία της έχουν άλλο αποτέλεσμα μικρότερο. Τεκμαρτά λοιπόν θα έχουμε ένα εισόδημα που δεν θα αγγίζει την πραγματικότητα επ ουδενί και η επιχείρηση θα καλείται να πληρώσει φόρο που δεν της αναλογεί.
Αυτό που παρατήρησα τις τελευταίες μέρες είναι ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στις τάξεις των λογιστών-φοροτεχνικών για ένα και μόνο λόγο. Εμείς οι λογιστές ξέρουμε προσωπικά τους νομοταγείς επιχειρηματίες, ποιοι και για ποιο λόγο έχουν μικρά εισοδήματα και φυσικά για να δείξει κάποιος λίγα κέρδη ή ζημία, όλο αυτό μπορεί να προέρχεται από επένδυση ή κάτι να μην πήγε καλά την προηγούμενη χρονιά. Άρα λοιπόν όσοι δεν δηλώνουν τα καθαρά κέρδη που θέλει το υπουργείο οικονομικών είναι κλέφτες. Είναι τεράστιο λάθος διότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει στους φοροφυγάδες ακόμα περισσότερο.
Με το μέτρο αυτό, όσοι ήταν φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να το κάνουν σε υψηλότερο ρυθμό πλέον για να καλύψουν το φόρο που θα καταβάλουν στο τέλος της χρονιάς από τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος. Επίσης κατανοούν την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να κάνει ελέγχους. Όσοι ήταν νομοταγείς απλά θα αδικηθούν.
Το νέο αυτό μέτρο δείχνει και άλλη μία μεγάλη αδυναμία του φορολογικού συστήματος. Αυτό που ευαγγελίζονται με το περίφημο mydata, αντικατάσταση ταμειακών μηχανών, ηλεκτρονική τιμολόγηση η ΑΑΔΕ και το υπουργείο οικονομικών, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Με την τεκμαρτή φορολόγηση έρχονται οι ίδιοι και αυτοαναιρούνται! Ότι δηλαδή το mydata είναι ένα σύστημα που δεν λειτουργεί ακόμα.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει πλέον η κυβέρνηση είναι πώς θα αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος αυτή την νέα πολιτική, όπου η αυθαιρεσία και η αγνοία της φορολογικής αρχής οδηγεί τις επιχειρήσεις στην φοροδιαφυγή. Από την στιγμή που η φορολογική αρχή αυθαιρετεί και φορολογεί εισόδημα που δεν υπάρχει, επίσης αδιαφορεί για τους κανόνες που ήδη έχει βάλει, τότε θα δούμε πού θα καταλήξει αυτό το εγχείρημα. Σε μεγάλη φοροδιαφυγή ή σε είσπραξη εσόδων από φπα και εισόδημα;
Εμείς ως λογιστικός κόσμος θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους και ίσως όλη αυτή η διαδικασία να μας επιφέρει επιπλέον εργασία και χρήματα, διότι θα πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές επιχειρήσεων πλέον πχ νομικά πρόσωπα ή μονοπρόσωπες εταιρείες, όμως η αδικία που επιβάλλεται στους αυτοαπασχολούμενους είναι κατάφορη και τεράστια. Δεν αρκεί να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη αλλά πρέπει να παραιτηθούν και αυτοί που την σκέφτηκαν. Οι παλιές νοοτροπίες πρέπει να σταματήσουν και να μην γυρίσουμε 23 χρόνια πίσω που λειτουργούσαν τα τεκμαρτά εισοδήματα.
Δεν είναι κλέφτες όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Βρείτε ένα υγιές φορολογικό σχέδιο, με αφορολόγητο, μέσα και ελάτε να το συζητήσουμε. Η αγορά είναι παρούσα.
* O Σπύρος Γ. Μπέκας είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ιωαννίνων. Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών. Αντιπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.