Μία πρόταση για το μέλλον του Ζαγορίου

on .

Καταρχάς, εύχομαι καλή και δημιουργική θητεία στη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ζαγορίου με έργα ουσίας και στην αντιπολίτευση να ασκεί χρήσιμη κριτική, με επιχειρήματα.

 Αν και είναι πολύ νωρίς (αλλά με το αποτέλεσμα των εκλογών να έχει κριθεί), έχω να προτείνω το εξής για την μεθεπόμενη πενταετία. Όντας ένας μικρός Δήμος σε πληθυσμό, ειδικά αν το δούμε με κριτήριο τους μόνιμους κατοίκους, ο Δήμος Ζαγορίου δεν έχει περιθώρια για διάσπαση. 

Αυτό που προτείνω, λοιπόν -και δεν είναι πρόσκαιρη σκέψη- είναι το εξής: Να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, άνδρας ή γυναίκα (με δυνατό βιογραφικό και υψηλό επίπεδο γνώσεων και παιδείας, έως 45 χρονών) ώστε να είναι ο/η δήμαρχος για το 2028 και μετά, με ΕΝΑΝ συνδυασμό όπου θα μετέχουν από 10 υποψήφιοι (πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες) σε κάθε δημοτική ενότητα (πρώην δήμων) και από τέσσερις υποψήφιοι (δύο άνδρες, δύο γυναίκες) στις δημοτικές ενότητες Βωβούσης και Παπίγκου (συνολικά 38 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι), συν οι υποψήφιοι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων.

Όμως, την πενταετία που έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το Ζαγόρι με ανιδιοτέλεια πάνω σε αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης. Είναι κρίμα να μένουν εκτός άνθρωποι (ένθεν και ένθεν) που μπορούν να προσφέρουν σε πιο επίσημες θέσεις. 

Οφείλω, ωστόσο, να ξεκαθαρίσω εκ των προτέρων τη θέση μου. Δε μηδενίζω το έργο κανενός, αντιθέτως κρατάω τα θετικά σημεία, από όλα και όλους. Από εκεί και πέρα δε θέλω σε καμία περίπτωση να ηγηθώ σε ένα τέτοιο σχήμα, αλλά …εφόσον μου ζητηθεί να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Χωρίς βέβαια αυτός να είναι ο αυτοσκοπός!

Να σημειωθεί πως και σε άλλους μικρούς Δήμους της χώρας μας (με Δημοτικό Συμβούλιο 15 συμβούλων και κάτω) κατεβαίνει στις εκλογές ΕΝΑΣ συνδυασμός, χωρίς διασπάσεις και το έργο του δημάρχου είναι περισσότερο αποδοτικό και αποτελεσματικό. Βέβαια, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται συζήτηση, κατανόηση και να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς!