Comp 1

Τα παθήματα ας γίνουν επιτέλους μαθήματα!

on .

• Η Θεσσαλία έχει καταστραφεί σε όλα τα επίπεδα: άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα εργαλεία της δουλειάς του, τα ζώα τους. Δίκτυα, δρόμοι και γέφυρες έχουν καταρρεύσει  και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανασυγκρότηση της περιοχής θα είναι πάρα πολλά. 

Οι πρωτοφανείς καταστροφές στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, δευτερευόντως, είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της δυστοπικής Ελλάδας του 2023. Πριν καλά - καλά σβήσουν οι φωτιές που κατέστρεψαν τη χώρα, με τον ‘Εβρο, κατά κύριο λόγο, να αποτελεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα,  ήρθαν οι πλημμύρες. Η κακοκαιρία «Daniel» συνοδεύτηκε από πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, με πρωτόγνωρα ύψη νερού!   Πάντοτε είμαστε επιφυλακτικοί με τους διάφορους μετεωρολόγους και μετεωρολογούντες που βαφτίζουν «θεομηνία» μια απλή κακοκαιρία και «ακραία» κάποια απλώς έντονα καιρικά φαινόμενα, εδώ όμως επρόκειτο αντικειμενικά για κάτι πρωτοφανές.  Για το πόσο καλά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, όταν θα γίνει πλήρης απολογισμός των θυμάτων της κακοκαιρίας και των καταστροφών που προκλήθηκαν από αυτές, θα μπορέσουμε να κάνουμε εκτενέστερη αναφορά. Αυτή τη στιγμή, που υπάρχουν αγνοούμενοι, άνθρωποι που για να γλιτώσουν έχουν σκαρφαλώσει στις στέγες σπιτιών και νερά που έχουν κατακλύσει τεράστιες εκτάσεις, δεν μπορούμε να γράψουμε περισσότερα.  Μόνο μια απορία υπάρχει: η Ζ-ΜΑΚ, η πλέον επίλεκτη μονάδα του Στρατού που ανέλαβε δράση δεν θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί νωρίτερα;

Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή είχαμε δείγματα ελεεινής συμπεριφοράς από κάποιους. Στον Βόλο, όπου υπήρχε διακοπή νερού σε ολόκληρη την πόλη, κάποιοι που διαχρονικά χαρακτηρίζονται «επιτήδειοι» αλλά ο σωστός όρος είναι «αδίστακτοι», πουλούσαν σε απελπισμένους πολίτες της πρωτεύουσας της Μαγνησίας την εξάδα των πλαστικών μπουκαλιών νερού προς 5 και 6 ευρώ!

Και ένα ακόμα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί από τις Εισαγγελικές Αρχές. Στη Θεσσαλία έπεσαν δεκάδες γέφυρες, ενώ και στην Αττική είχαμε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Οφείλονται όλα αυτά στις μεγάλες ποσότητες νερού βροχής που έπεσε ή έχουμε να κάνουμε κι εδώ με κακοτεχνίες και αστοχίες εργολάβων και λοιπών;

Όμως, η κακοκαιρία Daniel μας έδωσε – πέρα από τεράστιο πόνο – και ένα μεγάλο μάθημα: σκληρό μεν, αλλά μάθημα. Από τη στιγμή που κατέρρευσαν γέφυρες που είχαν κατασκευαστεί μετά την προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία, πριν από τρία χρόνια, είναι δεδομένο ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Όχι στο επίπεδο της κατασκευής, αλλά στο επίπεδο των παραδοχών που γίνονται πριν ξεκινήσει η κατασκευή.

Η κλιματική αλλαγή, που είναι πλέον παρούσα αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας, πρέπει να μας οδηγήσει σε διαφορετικές λύσεις: δεν έχει πια νόημα να οδηγηθούμε σε ακόμα πιο γερές κατασκευές, διότι το κόστος γίνεται δυσβάστακτο και κάποια στιγμή θα έλθει μία άλλη κακοκαιρία, ακόμα πιο ισχυρή από τον Daniel και θα φέρει ακόμα μία μεγάλη καταστροφή.

Οι επιστήμονες  που προειδοποιούσαν για την κατάρρευση του κλίματος  έχουν προτάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν είναι τόσο υψηλού κόστους: για παράδειγμα, η δημιουργία μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων κατά μήκος των ρεμάτων και των ποταμών θα μπορούσαν να μειώσουν κατά πολύ και την ταχύτητα και τον όγκο των νερών που διοχετεύονται στις πεδιάδες – όπως ο θεσσαλικός κάμπος, που περιτριγυρίζεται από βουνά – όταν συντελείται μία θεομηνία τύπου Daniel. Κάτι που έχει δοκιμαστεί στον Αχελώο, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα, η δημιουργία ταμιευτήρων θα μπορούσε εκτός των άλλων να δώσει λύσεις και στο πρόβλημα της άρδευσης στον θεσσαλικό κάμπο – αλλά και αλλού.

Φυσικά, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ειδικά όταν το κλίμα αλλάζει και μας το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής,  δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε τα χρήματα της αναβάθμισης σε δρόμους και γεφύρια που θα γκρεμιστούν σε μια μελλοντική κακοκαιρία.