Καιρός ν’ ανοίξει πάλι το Τελωνείο Δρυμάδων!

on .

Από πολύ παλιότερα στους Δρυμάδες (ακριτικό χωριό του Πωγωνίου) λειτουργούσε Τελωνειακός σταθμός, ο οποίος εξυπηρετούσε τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών του Πωγωνίου (Μεγάλου στην Ελλάδα και Μικρού στην Αλβανία). Με την εγκατάσταση στην Αλβανία της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας», τα σύνορα έκλεισαν ερμητικά με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και ο Τελωνειακός Σταθμός έπαψε να λειτουργεί. Με την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα των συνόρων, το 2001 εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία του Τελωνείου, αλλά και πάλι έκλεισε και παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό.

Τελευταία ανακινήθηκε το θέμα της λειτουργίας του Τελωνειακού Σταθμού Δρυμάδων. Ο «Πρωινός Λόγος» (Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023), σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, έγραφε πρωτοσέλιδα: «Ν’ ανοίξει μόνιμα η δίοδος των Δρυμάδων». Η λειτουργία του Τελωνείου είναι η πιο ορθή και επιβεβλημένη λύση για τους κατοίκους των περιοχών εδώθε  και κείθε από την επιμεθόριο ζώνη.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, γνώστης σε βάθος των προβλημάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, επανέφερε το θέμα του ανοίγματος του Τελωνείου. «Η επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων, δήλωσε, είναι κοινωνικό και εθνικό έργο».

Σε μια πρόταση περιέχεται όλη η ουσία του θέματος. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, καταβάλλει προσπάθειες και για το άνοιγμα του Τελωνείου, αλλά, δυστυχώς, απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων». Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα εισακουστεί.

Ο Περιφερειάρχης είπε το αυτονόητο, ότι το άνοιγμα του Τελωνείου είναι έργο κοινωνικό και εθνικό, γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των χωριών Αργυροκάστρου και στους Αλβανόφωνους ορθόδοξους της Επαρχίας Ζαγοριού, με ελληνικό φρόνημα, να επικοινωνούν χωρίς δυσκολίες μέσω των Δρυμάδων με την περιοχή του Πωγωνίου με κέντρο και βάση την κωμόπολη Πωγωνιανής, όπως συνέβαινε και πριν από την χοτζική καταιγίδα.

Είναι κρίμα άνθρωποι ηλικιωμένοι, να αναγκάζονται να περνούν τα στενά της Γκρίκας με κίνδυνο να γκρεμοτσακιστούν για να φτάσουν μετά από ώρες στην Κακαβιά, ενώ υπάρχει εύκολος τρόπος επικοινωνίας μέσω των Δρυμάδων.

Η εξυπηρέτηση του κόσμου εκείθε και δώθε των συνόρων παρουσιάζεται επείγουσα. Ο οδικός άξονας Χάνι Δελβινάκι – Δρυμάδες έργο, πράγματι, «όνειρο ζωής» της περιοχής, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, βοηθάει πολύ στην εξυπηρέτηση του κόσμου.

Η Πωγωνιανή, όπως παλιά έτσι και τώρα, θα είναι η βάση της ελευθεροκοινωνίας. Άλλωστε, δεν είναι «στου διαόλου τη μάνα», όπως «απεφάνθη» η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη. Βρίσκεται στην οροθετική γραμμή και αναδείχτηκε σε κοινωνικό και Πνευματικό Κέντρο.

Στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι «ορισμένα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευρύτατο πνεύμα και όχι με στενό συντεχνιακό χαρακτήρα». Πότε θα εννοήσουν οι συνδικαλιστές όλων των κλάδων ότι τα θέματα εθνικής σημασίας απαιτείται να τα αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά και να δίνουν λύσεις, όπως συμβαίνει με το Τελωνείο Δρυμάδων, και να μην θέτουν φραγμούς, εν ονόματι συνδικαλιστικών συμφερόντων;

Είναι καιρός η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα της διόδου των Δρυμάδων αδιαφορώντας για τις δικαιολογίες και τις προφάσεις των συνδικαλιστών.

Τις αποφάσεις για καίρια εθνικά θέματα, όπως με τη λειτουργία του Τελωνείου των Δρυμάδων, δεν τις παίρνουν οι συνδικαλιστές, αλλά η υπεύθυνη Πολιτεία με της αρμόδιες υπηρεσίες της.