Comp 1

Ο Ελληνόγλωσσος Τύπος του Εξωτερικού και το ελληνικό Κράτος…

on .

Η είδηση προκάλεσε θλίψη. Αλλά και έντονο σκεπτικισμό. Η ελληνόγλωσση εφημερίδα «Ο Κόσμος» του Σίδνεϊ (Αυστραλία) με πολυετή ιστορία, διακόπτει οριστικά την κυκλοφορία της, από την Παρασκευή 14 Ιουλίου που θα κυκλοφορήσει το τελευταίο της φύλλο…

Η εφημερίδα ξεκίνησε αρχές δεκαετίας του ’80 ως δισεβδομαδιαία, στη συνέχεια έβγαινε τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της πανδημίας όμως έγινε εβδομαδιαία. 102 συνολικά ομογενειακές εφημερίδες «μετράει» η Ωκεανία από το 1913 που κυκλοφόρησε η πρώτη, η «Αυστραλία» του Ευστρ. Βενλή, με πιο πρόσφατη την έκδοση της εφημερίδας «Νέα Εποχή» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το 2003. Έχει απομείνει με δυό-τρεις.

Δεν είναι η μόνη εφημερίδα της Ομογένειας που υποχρεώνεται να διακόψει την έκδοσή της. Πολλές εκδόσεις, ημερήσιες (π.χ. Ατλαντίς το 1972, η Πρωϊνή Νέας Υόρκης το 1993) αλλά και εβδομαδιαίες ακόμη και μηνιαίες έκλεισαν μέσα στην πενηνταετία 1970- 2020.  Ενώ, μόλις πριν λίγα χρόνια η εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης διασώθηκε την ύστατη ώρα. Εξάλλου, πρόσφατα και ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, με ιστορία 108 ετών, υποχρεώθηκε να περιορίσει από τις έξι στις τρεις τις εκδόσεις του εβδομαδιαίως. Αυτά για να αναφερθούμε σε τέσσερις από τις πλέον ιστορικές εφημερίδες του ελληνισμού του Εξωτερικού.

Δυστυχώς, όλο και περισσότερες ελληνόγλωσσες εφημερίδες υποκύπτουν μπροστά στα προβλήματα που δημιούργησαν αφενός οι συνεχείς ανατιμήσεις του χαρτιού και, αφετέρου, ο ανταγωνισμός με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Όπως π.χ. ο ηλεκτρονικός Τύπος, τα Διαδικτυακά δίκτυα, η δορυφορική ΤV κ.α. Την ίδια ώρα και η διαφημιστική «πίττα» διεθνώς  συνεχώς μειώνεται…

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγα χρόνια  ο «Ελληνόγλωσσος Τύπος εξωτερικού» θα εκλείψει… Μαζί του θα χαθεί ένα σημαντικό μέρος της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού. Θα πάψει να διακινείται  γραπτώς η ελληνική Γλώσσα. Θα εκλείψουν τα ήθη και τα έθιμα. Θα χαθεί ένα μέσο προβολής του Ελληνικού πολιτισμού. Θα κοπεί μία από τις γέφυρες επικοινωνίας των Αποδήμων μεταξύ τους και με την γενέτειρα. Ίσως και η σημαντικότερη…

Τι πρέπει, λοιπόν, να συμβεί για να αποτραπεί η ολέθρια για τον Οικουμενικό Ελληνισμό αυτή εξέλιξη;

Το Άρθρο 108 του Συντάγματος δείχνει το δρόμο: «1. Tο Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.»

Τι εξασφαλίζει τη διατήρηση των δεσμών με την μητέρα πατρίδα εάν όχι (και) ο ελληνόγλωσσος Τύπος; Τι βοηθά την ελληνική Παιδεία εάν όχι –παράλληλα με τα ελληνόγλωσσα σχολεία- και ο ελληνόγλωσσος Τύπος;

Και τα μεν ελληνικά σχολεία πρέπει να υποστηριχθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκ παραλλήλου με το έργο των κατά τόπους Αρχιεπισκοπών για τα δικά τους σχολεία.

Το θέμα δεν είναι μόνον επιχειρηματικό. Οι εφημερίδες του εξωτερικού δεν είναι μόνον επιχειρήσεις ταμείου. Επιτελούν και εθνικό έργο. Θα πρέπει, επομένως, να βρεθεί τρόπος το ελληνικό κράτος να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να μην εκλείψει ο ελληνόγλωσσος Τύπος τουλάχιστον από τις μεγαλύτερες ομογενειακές παροικίες. Να τον στηρίξει με διαφάνεια όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Πολύ περισσότερο πρέπει να γίνει αυτό τούτη την ώρα, όπου οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού αποκτούν –επιτέλους- ψήφο στις ελληνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ (στο panhellenicpost.com)